A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyv­fesztivál április 19. és 22. között a Millenárison várja az irodalomkedvelőket. A fesztivál 300 könyvmegjelenést és 350 programot tartogat számunkra. Több száz külföldi és magyar íróval, művésszel, közéleti szereplővel találkozhatunk, dedikáltathatunk a standokon.

 
A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyv­fesztivál április 19. és 22. között a Millenárison várja az irodalomkedvelőket

A fesztivál idei díszvendége Claudio Magris olasz író a fesztivál ideje alatt több programon is szerepel. A világhírű szerző érdeklődése és művei középpontjában Közép-Európa, és így Magyarország is áll, Duna című művelődéstörténeti bédekkere egyik fontos helyszíne Pannónia. Április 19-én például Esterházy Péterrel beszélget a trieszti író, de részt vesz az egyik legizgalmasabbnak ígérkező programon is, az április 20-i Európai Írótalálkozón, ahol többek között Konrád Györggyel és Jostein Gaarderrel cserélnek véleményt Közép-Európáról.

Kevésbé tűnik fajsúlyos eseménynek Gojko Mitić színművész bemutatkozása, de talán sokan kíváncsiak a keleti blokk egykori indiánjára, no meg arra, hogy mit keres a könyvfesztiválon. Szintén nosztalgiázásba hajló beszélgetésre számíthatunk Obádovics J. Gyula és Karafiáth Orsolya rendhagyó matematikaóráján. A főleg gyerekeknek szánt irodalomórákon belelapozhatunk a legfrissebb gyerek- és ifjúsági könyvekbe, köztük a skandináv irodalom remekeibe. És ha már a skandinávoknál tartunk, nehéz lesz nem belebotlani északról jött irodalmi hírességbe, vagy éppen egy elsőkötetes európai szerzőbe – hiszen nekik is lesz fesztiváljuk. a legtehetségesebb európai pályakezdő prózaírók közös bemutatkozását, az Európai Elsőköny­vesek Fesztiválja. Nehéz lenne felsorolni mindazon programokat, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot, hiszen itt lesz a kamaszoknak szánt dán botránykönyv, a Semmi szerzője, Janne Teller, és bemutatja Az első gyilkosságom című kötetét a finn Leena Lehtolainen, vagy éppen felteszik egymásnak a kérdést a Móra szerzői: Kinek írok én? Nekünk csak az a dolgunk, hogy négy napon át megrészegülten kóvályogjunk a standok és a szerzők között.

K. A.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!