Egy egyszerű fémkereső szerkezettel (ami könnyen elérhető és megfizethető) bárki kincsvadásznak érezheti magát. Ezeket a gépeket három dologra használják: strandokon, vízpartokon elhagyott ékszereket gyűjtenek, csatahelyszíneken fémtárgyakat szednek össze, valamint a régmúlt emlékeit, szerencsés esetben, kincseket kutatnak fel.

  <h1>Egy egyszerű fémkereső szerkezettel bárki kincsvadásznak érezheti magát.</h1>-
  <h1>A Seuso-kincs egy darabja</h1>-

Egy egyszerű fémkereső szerkezettel bárki kincsvadásznak érezheti magát.

- – Kép 1/2

Az utóbbi hobbi az illegalitás határán billeg. Ha a fémkereső egy ismert régészeti lelőhelyen kutat, az egyértelműen törvénybe ütközik. De ha máshol talál régészeti korú – vagyis 1711 előtti – leletet, azt nyolc napon belül be kell szolgáltatnia. Ugyanis Magyarországon ezek az államot illetik meg. Ezért is régészeti célú műszeres kutatást csak régész felügyeletével, engedéllyel lehet végezni. Ennek a célja nem az, hogy minél értékesebb kincset találjanak, hanem hogy információkat gyűjtsenek egy adott korszakról. Márpedig ha egy lelkes amatőr a talált tárgyat eltávolítja a helyéről, valószínűleg az ásással „összebarmolja” a nyomokat is, és akkor a lelőhely által hordozott történelmi információ örökre elveszik…

– A fémkeresősöket három csoportra lehet osztani – magyarázza Lassányi Gábor, az Aquincum Múzeum régésze. – Az első viszonylag kis létszámú, ők a piacra dolgoznak. Felkészültek, jól ismerik a lelőhelyeket, részben vagy egészben abból élnek, hogy kiássák és eladják a leleteket. Aztán létezik egy jó szándékú, régészet és történelem iránt érdeklődő szűk csoport, amely a szabályokat betartva, a régészekkel együttműködve él a hobbijának. A két véglet között pedig van egy jókora szürke zóna.
Ma Magyarországon 1500-2000 fő foglalkozik fémkereséssel, nagyobbik részük magát hobbistának tartja, és régészeti korú leleteket gyűjt saját gyűjteménye számára. Vagyis törvénytelenül.

A már szétszántott lelőhelyeken napokig kutakodó, gyakran csak fémszemetet találó kincsvadász megmenti a leleteket – körülbelül így summázható sok fémkeresős érvelése, amelyet internetes fórumokon olvashatunk. Teszik mindezt ingyen, a régészek helyett – vélik –, miközben állandó vegzálásnak vannak kitéve.

Barczánfalvi Csongor közgazdászhallgató Szegeden – témánkat tekintve a „fehér” zóna képviselője. Gimnazistaként kezdett el a keresőzéssel foglalkozni, egyszer kiásott egy fura, vésett fémdarabot, amelynek a képét azonosítás végett feltette az internetre. A leletről kiderült, hogy egy római katonai diploma darabkája, ami meglepő helyről, szarmata területről került elő, ezért a régészek a fórumon keresztül rábeszélték, hogy vigye be a múzeumba.

– Ekkor még féltem – meséli a fiatalember –, mert fémkeresős körökben azt hallottam, hogy a régészek csalnak: ha jelentkezel náluk, jön a házkutatás. Rengeteg pletyka volt: kit hogy vágtak át, büntettek meg. Lassányi Gábor, az Aquincum Múzeum régésze megnyugtatott. Megbeszéltünk egy találkozót, lejöttek Pestről, és a szegedi régészeti osztályvezetővel kinéztünk a lelőhelyre. Próbáltuk megkeresni a diploma többi darabját, sajnos nem lett meg. Addigi jelentősebb tárgyaimat leadtam a múzeumnak. Viszont innentől kezdve mehettem segíteni ásatásokra.

Meleg József negyvenes éveiben járó közgazdász. Fémkeresőzni Angliában kezdett, ahol ez bizonyos szabályok betartása mellett legális. Amikor hazaérkezett, felvette a kapcsolatot a magyar régészekkel, így önkéntesként velük tarthatott ásatásokra, de önállóan is kutatott – a nyilvántartott lelőhelyeket messze kerülve. A régészeti korú leleteket akkurátusan dokumentálta és leadta a múzeu­moknak. Volt kiemelt felfedezése is: egy római kori szatírszobrot talált egy szántóföldön, amelyet már megsértett az eke.

– A leleteknek döntően a múzeumban a helyük, nem magánkézben – tartja Meleg József. – De azt túlzásnak tartom, hogy bűncselekmény legyen a szántóföldekről összeszedni a leleteket. Ezt szabályok közé szorítva legalizálni kéne.

A legalizálás híveinek a hivatkozási pontja a legtöbb esetben Anglia, ahol a nagy értékű kincseket piaci áron veszi meg az állam. Ha idehaza lenne legalább komolyan vehető megtalálói díj, az motiválhatná a fémkeresőket a leletek leadására.

– Nem tudok arról, hogy fémkeresősnek fizettek volna díjat – fűzi hozzá Meleg József. – Én ezt a szobrot találtam, egy barátom meg egy bronzkori kincset Dabas környékén. A leletet dokumentáltuk, egyből bejelentettük, bekerültek a múzeumokba, az illetékes régész meg is próbálta elintézni, hogy a jutalmat kifizessék. Arra hivatkozva visszautasították, hogy mi valójában illegális dolgot csináltunk, mert kiástunk egy régészeti leletet…

Hogy megakadályozzák a lelőhelyek kirablását, Magyarországon felemás jogszabályokkal ugyan, de tiltás van hatályban. Csakhogy ennek nem lehet érvényt szerezni, mert a lelőhelyek többsége nem ismert, és az ismerteket sincs, aki őrizze. Ha nagyritkán megfogják a kincsvadászokat, akkor sem könnyű ellenük fellépni, ugyanis fémkeresőzni ismert lelőhelyen és természetvédelmi területen kívül szabad – azzal sértenek törvényt, ha kifejezetten régészeti korú tárgyakra hajtanak. De még ha megtalálják is náluk a leletet, akkor is mondhatják azt, hogy nyolc napon belül leadták volna a múzeumnak…

Leletmentõ misszió

Egy közös francia–amerikai expedíció során, 1985. szeptember 1-jén, hajnali egy órakor dr. Robert Ballard és Jean Louis Michel megtalálta az éppen az idén száz éve elsüllyedt Titanicot. A hajó négy kilométer mélységben fekszik a tenger fenekén. Bár a technika mai fejlettségi szintjén megoldható lenne a kiemelés és a szállítás, a roncs túlságosan törékeny ahhoz, hogy kibírja.

Az RMS Titanic nevű vállalkozás, a hajómentési jogok birtokosa eddig hét kutató-gyűjtő expedíciót szervezett a roncshoz 1987 és 2004 között. Nautilus és MiR típusú tengeralattjárókat használtak, olyan robotkarokkal felszerelve, amelyek képesek kikaparni, megfogni és kosarakba gyűjteni a leleteket. A merülés majd’ három órát vett igénybe, a kutatók 12-15 órát tölthettek a mélyben, majd következett a felemelkedés kétórás művelete. A mai napig több mint 5500 tárgyat tártak fel és konzerváltak speciális eljárással a roncsból, a finom porcelántól kezdve a hajótest egy 17 tonnás darabjáig.

Fémkeresõsök Mekkája
Anglia a kincsvadászok és fémkeresősök „bezzegországa”. A kincseket az állami múzeumok piaci áron megvásárolhatják, ha van rá ennyi pénzük. A kincs árán a megtaláló a földtulajdonossal fele-fele arányban osztozik. A nagyvonalú törvény következtében Angliában kerül elő a legtöbb lelet, és ezek jelentős darabjai mind az országban maradnak. Íme, néhány legendás lelet!

Hoxne-kincs
Majd’ 15 ezer darab római arany-, ezüst- és bronzérméből álló kincs, amelyet 1992-ben egy suffolki farmer elveszett kalapácsa után fémkeresővel kajtató nyugdíjas kertész lelt egy szántóföldön. A megtaláló azonnal értesítette a régészeket. Jutalomként 1,75 millió fontot kapott, amelyet azzal a farmerrel felezett el, akinek a kalapácsát kereste.

A winchesteri lelet
Szintén nyugdíjas találta meg fémkeresővel 2000-ben azt a vaskori aranykincset, amelyet a régészek valamilyen diplomáciai ajándékként azonosítottak. Az ékszerek római kézművesek keze nyomát viselték, de keletkezésük idején a szigetországot már nem a rómaiak uralták. A találó markát 350 ezer font ütötte, amelyet a föld tulajdonosával felezett el.

A staffordshire-i angolszász lelet
Egy amatőr fémkereső 2009-ben 1500-nál is több darabból álló aranykincset talált egy szántóföldön, amelynek a nagyobbik része különböző fegyverekről származó díszítésből állt. A tárgyak legnagyobb része VII. századi, de a kincs elrejtésének pontos időpontját nem állapították meg. A találó és a földtulajdonos 3,25 millió fontot – mai áron több mint egymilliárd forintot – oszthatott szét.

Címkék: költségvetés, Raúl

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!