A 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál új vezetésnek mintegy 200 millió forinttal kevesebb összeg áll a rendelkezésre a tavalyihoz képest. Vitézy Zsófia egy éve lett fesztiváligazgató, elődje, Zimányi Zsófia 15 év után nyugdíjba vonult.

 
John Malkovich a Pokoli vígjáték című darab próbáján.

„A főpolgármester választott erre a feladatra, a miértre nyilván ő tudna igaz választ adni” – árulta el lapunknak az újságíróként, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtófőnökeként dolgozó Vitézy Zsófia. „Bár korábban nem ismertük egymást Tarlós úrral – leszámítva, hogy interjút már készítettem vele –, ő kért fel erre a feladatra.”


Az igazgató a héten levezényelte élete első olyan sajtótájékoztatóját, ahol ő ült a pulpituson. „Folyamatosan teszek eleget újságírói kéréseknek, kezdem megszokni a helyzetet, hogy a mikrofon másik végén állok. A belső íráskényszer visszaszorítása az egyik legnehezebb, biztosan fogok még írni, csak most nincs rá időm, de továbbra is újságírónak tartom magam. Rengeteget tanulok a menedzseri szakmáról, a pénzszerzés technikáiról, de bevallom: nehezebb, mint amire számítottam. Kockázatos volt a döntés, hogy pont egy ilyen nehéz kulturális helyzetben vállalom el az igazgatást. Nem voltam eddig a pénzszerzői világnak a szereplője. Megfelelő szakemberek, érvek és számok szükségesek ahhoz, hogy a finanszírozókat meggyőzzük: a tavaszi fesztivál fontos és hosszú távon mindenképpen megéri fenntartani.


A turisztikai ágazat nem tudta tartani az eddigi támogatást, a Nefmi húszmillióval, a főváros pedig tízmillió körüli összeggel ad kevesebbet, ezért takarékoskodnia kellett a vezetésnek. „Lerövi­dítettük a fesztivált, harminc programmal kevesebbet vállaltunk, csökkentettük a cég üzemeltetési és személyi költségeit.”


A fesztivál legnagyobb sztárja John Malkovich. „Több produkcióját láttam már, beleszerettem a személyiségébe. Presztízsértékű, hogy fellép nálunk. Nehéz volt meggyőzni, mert éppen a pihenőidejét tölti. Ráfizetéses, pedig sikerült alkudunk is. Eddig egyetlen kérése volt: hatféle Sacher-tortát kért, mert a legfinomabbat akarja majd az előadásban használni. Hogy mely cukrászatoktól kérünk kóstolót, még nem tudjuk, dolgozunk a módszertanon.”


Májustól pedig már a 2013-as fesztivált készítik elő. Vitézy Zsófia lapunknak azt mondta: fél évet vett igénybe az átadás-átvétel, nem érzékelt ellenállást személyével kapcsolatban, jól tudnak együtt dolgozni. Új a marketingcsapat, kicserélődött a jegyértékesítő részleg, a programszervezés és a titkárság viszont nem változott, a gazdaságiaknak határozott idejű szerződése van. Műfajtól függetlenül jól fogynak a jegyek a budapesti tavaszi fesztiválra, amely idén a szokásosnál hat nappal rövidebb lesz, március 16–26. között rendezik. Szokás szerint lesznek  tánc- és színházi előadások, hangversenyek, kamaraestek, balett, opera és musical, kiállítások, gyermekprogramok, közöttük négy ősbemutató és négy magyarországi bemutató. A Royal Philharmonic Orchestra, a John Malkovich főszereplésével bemutatott Pokoli vígjáték, az I Musici di Roma Vivaldi-estje és Israel Galván flamenco-előadása a legnépszerűbb az eddigi jegyeladások alapján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!