Vannak, akiknek „nyolc”, hogy legyen-e Miskolcon filmfesztivál. Emiatt aztán negyedére is csökkent a büdzséje a nyolc éve induló és fejlődő rendezvénynek. Amikor belefogtak, akkor még voltak, akik a válságból a kiutat a kultúrában látták.

  <h1>Breathing</h1>-
  <h1>A fesztivál nyitófilmje: A segítség</h1>-
  <h1>A nyughatatlanság kora</h1>-

Breathing

- – Kép 1/3

Miként például Bilbaóban: a baszk városban egy új múzeum építése hozta meg a vágyott prosperitást. Miskolcon akkor úgy hitték, lehet a jó példát követni: lett a városnak nemcsak kocsonyafesztiválja, de operatalálkozója és filmünnepe is. Születtek nagy álmok, például az egyedülálló rockmúzeumról, az 1973-as „diósgyőri woodstock” alapján, a vasgyár helyén. Mára nemcsak az álom tűnt el, a megvalósultak is megszűnőben. Igaz, szóltak előre: a tavalyi Cinefest zárásán a Mozgókép Közalapítvány elnöke mások szűkmarkúságáról beszélt – és nem a „saját” zsebébe nyúlt jobban. Az már jelezte, hogy a hét „kövér” esztendő véget ér. Azóta a filmes alapítványt „einstandolták”, a városi támogatás maradt csak. Ebből lett nyolcadszor is fesztivál. Mert hát még mindig maradtak, akiknek nem „nyolc”…

Megkeresték a filmes gyökereket: az innen elszármazó Adolf Zukortól, Emeric Pressburgeren át Gál Franciskáig; de nemcsak a leszármazottak jöttek a fesztiválra, hanem filmtörténészek is; Ingmar Bergman asszisztense, Faragó Katinka Svédországból, például zsűrielnöknek. És jött a Jameson whiskeygyár Írországból. A tavaly óta névadó fő támogató a Los Angeles-i filmfesztivált is szponzorálja – és a miskolcit. A cég képviselője szerint a magyarázat egyszerű: az írek a jó whiskey mellett szeretik a jó filmet.

A megszorítás ellenére a programot és a nézőket nem rövidítették meg. Idén 73 filmet mutatnak be – ebből 19 kisjáték, 15 animációs, 10 dokumentum –, 29 nagy játékfilmből 14 van versenyben. Köztük a locarnói (Szívből jövő szeretet) és a szarajevói fesztiválnyertes (Lélegzet), az amerikai Sundance független fesztivál díjazottjai és Oscar-jelöltek is. Jancsó Miklós tanítványának, Gus van Santnak Nyugtalansága is csak itt látható. A záró film pedig „stílszerűen” az Oscar-díjas Válság a Wall Streeten.

j-ó

Címkék: fesztiválok, kölcsön

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!