És azt tudták, hogy a Velence cigaretta füstszűrője azért volt rikító rózsaszín, hogy ne látszódjon rajta a rúzsnyom? Persze csak a hölgyeknek szóló verzió kápráztatta el a szemet, a férfiak Velencéje „csak” barna füstszűrőt kapott…

 
Kállai Márton felvétele

Napjainkban, amikor a dohányosok lassan már a megtűrt kategóriából is kiszorulnak, amikor a csomagolásokat ilyen-olyan rák, hulla és öles betűkkel írt dörgedelem csúfítja el véglegesen, csak kevesen gondolnák, hogy a cigaretta is lehet érték. Márpedig épp erre hívja fel a figyelmet egy szenvedélyes gyűjtő (és dohányos), Hornyák Balázs, aki most arra vállalkozott, hogy bemutatja, mitől szép termék a cigaretta.

A csaknem 1800 darabból álló gyűjteményben igazi klasszikusok és szemkápráztató ritkaságok is fellelhetőek. A Fecskéről, Kossuthról, Nikotexről mindenki hallott. De fel is tudjuk idézni, milyen szépek voltak egykor ezek a dobozok? Igaz, a háború után eltűnt a trafikokból a korábbi minőségi dohány, ezzel párhuzamosan pedig az addig szemkápráztató színekkel csábító csomagolás is megszűnt – érthető okokból. A szocializmus eszméje azonban gyorsan utat talált a dohányosok zsebébe is, megjelent a Terv, a Pajtás, és persze a mindenki által ismert Munkás, kalapáccsal és búzakalásszal, gyárral övezett, barna csomagolásban. Később ismét egyre több figyelmet fordítottak a szépségre, olyannyira, hogy neves grafikusokat (Végh Gusztáv, Pálla Jenő, Bortnyik Sándor, Pók Pál) kértek fel egy-egy doboz megtervezésére, így míves art deco, vagy éppen minimalista műremekek születtek. Az ötvenes években pedig elkezdődött az őrület: vállalati és reklámreklámcigaretták árasztották el a piacot, amelyek a mai napig megnevettetik az embert (100 éves a magyar baromfiipar, Családsegítő Szolgálat, Előzzük meg a baleseteket). Az már más kérdés, hogy ki mit szívott el. A Filtol például a hippik kedvence volt, csakúgy, mint a Gitár, az értelmiség sokáig a Kossuthot preferálta, a Tulipán aromás volt, a dohányzás káros hatásait taglaló cikkek megjelenése után pedig egyre népszerűbb lett a Nikotex, amelyet egy időben dobozán (ma már elképzelhetetlen!) a trafikba lelkesen szaladó kisgyerekkel népszerűsítettek. Még a nem dohányzó érdeklődőknek is izgalmas lehet végignézni ezeknek a soha el nem szívott cigarettákat: egy nem is olyan régi, de mindenképpen izgalmas kor emlékeit hordozzák magukon.

A kiállítás folyamatosan látogatható délután 5-től a budapesti Skanzen Klubban, aki pedig további érdekességekre vágyik, a Dohánymúzeum honlapján nosztalgiázhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!