„Ebben a filmben összeadódott a remek rendezői és képi koncepció, a kiváló díszlet, a csodás színészek."

 
Röhrig Géza a Saul fia című film főszerepében sonderkommandós foglyot játszik

A Golden Globe gáláról, a Saul fia sikeréről természtesen rengeteg beszámoló jelent meg. Lásd például itt,
itt, a hvg.hu videóját az ünneplésről itt.


A Vasárnapi Hírek néhány korábbi interjúját ajánljuk ismét az óriási szakmai siker kapcsán. Érdemes újra, együtt elolvasni!


Örökletes szomorúság - Gideon Greif, aki felkutatta a Sonderkommando túlélőit"... a Saul fia című film forgatókönyvét egy izraeli történész, Gideon Greif 13 éven keresztül írt könyve ihlette, amely szinte egyedüliként tárja fel az auschwitzi koncentrációs táborban működő „különleges egység”, a Sonderkommando működését – a túlélők interjúi által. A We wept without tears („Könnyek nélkül sírtunk”) című interjúkötetben a túlélők vallanak arról, hogy a „sonderes” zsidó foglyok mindennapi feladata volt a krematóriumokban elgázosított áldozatok holttesteinek elégetése. Az író, Gideon Greif, a Saul fia egyik inspirálója nyilatkozott lapunknak."


 
Saul egy egész magyar generációt tart a karjában - Legalább ne feledkezzünk meg róluk

„Döbbenet, megrendítő, nem találok szavakat, soha nem láttam még ehhez hasonlót” – ilyen szavakkal illették a moziból távozók a Saul fia című filmet, amit cannes-i sikerei után csütörtöktől csaknem 50 moziban kezdtek vetíteni itthon. A hatást a formabontó és egyedi művészi megjelenítés mellett a film történelmi hitelessége is okozza. Nemes Jeles László rendezőt a film készítésekor szakértő, a történész Vági Zoltán segítette. Vele beszélgettünk.


A Saul fia stábjával a híres vörös szőnyegen: Ők itt az én barátaim

"a 34 éves Clara Royer a Saul fia társ-forgatókönyvírója. Neve ismerős lehet a magyar olvasóknak: első regényét, a Csillag címűt a Geopen kiadó adta ki magyarul 2013-ban. Clara Royer könyvét is magyar származású nagymamájának ajánlotta, aki gyökereitől elszakadva, Csillagomnak szólította unokáját.
...
Clara Royer a neves École Normale Supérieur hallgatójaként végzett irodalom és történelem szakon, hogy jobban el tudjon mélyedni kutatási témájában, a két világháború közötti magyar irodalomban, több évig élt Budapesten, Pozsonyban és Varsóban is. Több magyar és erdélyi magyar szerző francia fordítója. Közép-európai irodalmat és történelmet tanított a párizsi Sorbonne-on, jelenleg Prágában él. Most Cannes-ból válaszolt a kérdéseinkre."


A vörös szőnyeg tanára - Zányi Tamás díja koronázta meg a Cannes-i sikert

...mi lehetett a siker titka? „Ebben a filmben összeadódott a remek rendezői és képi koncepció, a kiváló díszlet, a csodás színészek. Én a képekhez készítem a hangot, sokszor némán nézem és próbálom megérezni a dinamikáját.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!