Számos új, igényes kortárs könyv mellett sok régi kedvenc új köntösben is felkerült a standokra. Nosztalgiázhatnak a Pöttyös-könyvek kedvelői is, a Móra Könyvkiadó kitűnő sorozata Éléonore Cannone Családcsere című ifjúsági regényével bővült.

 
Németh András Péter felvétele

Nem csak a kisfiúk olvashatják élvezettel a kortárs román próza egyik jeles alakjának, Mircea Cărtărescunak Sárkányok enciklopédiája című könyvét. A Bookart Kiadó újdonsága remek humorral mutatja be még a sárkányok párválasztási és királylányrablási szokásait is. A Manó Könyvek külön lányos és fiús kötettel (Rozália királykisasszony és a titkos recept, illetve Dudu, a kicsi sárkány) kedveskedik a legfiatalabb olvasóknak. Míg a hosszabb passzusokat a szülők, nagyobb testvérek olvassák, a vastagon, nagybetűvel szedett mondatokat már önállóan is megpróbálhatják, így az olvasás igazi családi élmény lehet.

Gyerekeim már a bejáratnál olvadoztak a gyönyörűségtől, amikor meglátták az életnagyságú Kisvakond-figurát. Aztán pedig az indiánokat, akik a Karl May-életmű „nem átdolgozott” újrakiadását reklámozták. Miközben azon morfondíroztam, vajon mennyivel lehet durvább May eredetiben, és kiadnék-e érte csaknem 40 ezer forintot, az Alexandra Kiadó standjánál már Bartos Erika dedikációjára invitáltak. Ugyan nem vagyok rajongója a legsikeresebb kortárs magyar gyermekkönyvsorozatnak, de tisztában vagyok vele, hogy Anna, Peti és Gergő kalandjai manapság megkerülhetetlenek.

Személy szerint jobban vonzódom a különleges, fantáziával átszőtt történetekhez, fura figurákhoz. Ezért is örültem, amikor megpillantottam a Scolar Kiadó standján a norvég Stian Hole Garmann nyara című könyvújdonságát. Az illusztráció azonnal beszippantott: mintha az Amélie csodálatos élete című film ihlette volna. Garmann az iskola előtti utolsó nyarán olyan félelmekkel szembesül, mint hogy neki egyetlen foga sem mozog még, míg a többieknek már egy csomó ki is esett.

Irigylem a skandinávokat, amiért ilyen őszinte, szókimondó, mégis gyereki nyelven szóló „szorongásoldó” könyveket kapnak. Mikor ilyen különleges könyvek után kérdezősködtem, a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése standján ajánlották a Csimota Kiadó Tolerancia-sorozatát. Legszívesebben az összes tüneményes, okos, és lenyűgözően illusztrált mesekönyvet hazahoztam volna. Végül kiválasztottam Szegedi Katalin Lenka című könyvét. A szépséges vörös hajú, dundi kislány meséje az elfogadásról, az igaz barát megtalálásáról szól.

A pultokon végignézve úgy tűnt, a 3-6 éves korúaknak szánt irodalom jelentős része olyan szülői önsegítő könyv, amely a rosszul evő, rossz alvó, mosakodni nem akaró, lusta gyerekek elrettentő példájával riogat. A motiváció ereje számomra szimpatikusabb, ezért a lányom megkapta Astrid Lindgren örökzöldjét, a Harisnyás Pippit, aki nem csak a legerősebb kislány világon, de bármit meg tud oldani, amit csak kitalál, ráadásul nem fél különbözni a többségtől. Mivel az illusztráció az egyik gyengém, így a Magvető könyvújdonságát, Máté Angi Kapitány és Narancshal című könyvét Rofusz Kinga René Magritte-et idéző varázslatos rajzai miatt haza kellett hoznom. Szerencsére még mindig nem a művészi értékű könyvek a legdrágábbak, hanem a Disney-féle Micimackók, Verdák, meg a Kínában nyomott csili-vili hercegnős kihajtogatós-várkastélyos, erősen betűhiányos kiadványok.

Sokszor jártam már pórul az ajánlott könyvekkel, de szerencsére a hely csupa gyerekirodalom-szakértővel volt tele, az „árusok” a legtöbb könyvet olvasták, vagy saját gyerekeiken tesztelték. Figyelmembe ajánlották a rainbow­katalogus.hu honlapot is, amelyen szülők és pedagógusok személyes tapasztalataikkal segítenek jó könyvet választani, ha nem igazodunk el a túlkínálatban. Valóban óriási a választék, csak bírjuk pénztárcával.

 

A fesztivál Gyermek(b)irodalomának idei könyvslágerei közé tartozik a krimiíróként itthon is népszerű Jo Nesbø mesesorozatának első kötete, a Doktor Proktor Pukipora (Kolibri). Szintén a fölnőtteknek lehet elsőre ismerős az orosz Ulickaja neve, aki most gyermekeknek szóló könyvvel jelentkezett (Magvető). Az észt Kersti Kivirüüt ifjúsági fantasy regényét, az Okkultisták klubját is bizonyára sokan fogják polcukra tenni a 8–14 éves korosztályból (Metropolis Media). A magyar szerzők közül a Trapitival már a gyermekek által is megismert Darvasi László jelentkezett új könyvvel, a Koncz Zsuzsa illusztrálta Pálcika, ha elindul cíművel. Szabó T. Anna sem bújt ki költői bőréből, mikor Kárpáti Tibor rajzaival megálmodta a Tatoktatok verseskötetet (Magvető). Erdős Virág szarkasztikus látásmódja bizonyára a Pimpáré és Vakvarjúcska című mesében (Móra) is érvényesül, de Finy Petra (Seprűsrác meséi) és Gérvai Csilla (Holdfényszüret) újabb történetei is sikert arathatnak (Pagony). A pálmát azonban minden bizonnyal a jeles könyves esemény előtt nem sokkal megjelent Tasnádi István jegyezte ifjúsági regény, A kőmajmok háza fogja elvinni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!