Apuuu! Úgy szeretnék horgászni – nyafog Pistike. Apu megszánja. És még a gombostű meghajlításával, a damil ráhurkolásával sem kell bíbelődnie: zsebpecát – tíz méter damil, horog, műanyag úszó – már 300 forintért kapni. Csak egy botot kell még keríteni és a gyerek már kezdhet is mólón vagy a nádas szélén a paprikáskenyér-galacsin csalival keszegezni.
Csakhogy nincs engedélye. Márpedig anélkül senki nem horgászhat.

 
A halvédelmi bírság akár több tízezer forint is lehet

Akkor most Pistike rapsic?

– Azt azért nem mondanám, hogy orvhorgász, hisz’ nem biztos, hogy tudatosan szegi meg a törvényt. De ha jogosulatlanul horgászik, akkor ennek sajnos szabálysértési következménye is lehet. És ezt azért nem érdemes megkockáztatni, mert 14 éves korig viszonylag egyszerűen és szolid költséggel horgászhat a gyermek. A szülő térítésmentesen válthatja ki a gyermek állami horgászjegyét. Ha ez megvan, akkor még szükséges az adott vízre egy gyermek területi engedélyt is váltani, ami viszonylag olcsó: a Balatonra egy 24 órás gyermek horgászjegy 700, egy tíznapos pedig 1700 forintba kerül – tájékoztat Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség munkatársa.

S hogy mibe kerülhet, ha kis barátunk nem az előírásokat betartva ejt uszonyos zsákmányt? Jogosulatlan horgászat esetén a halvédelmi szabálysértési bírság a szüleinek akár több tízezer forintjába is kerülhet; alsó hangon tízezerbe. Ám ha Pisti, a gyermekhorgász szabályosan – engedéllyel és csak egy horgászfelszereléssel, azon pedig egy horoggal – pecázik, akkor a nagyobb nyílt vizeken, mint a Balaton is, naponta egy méretkorlátozással védett nemes halat – akár egy jókora pontyot vagy harcsát –, és még 5 kiló egyéb halat, köztük keszegféléket is foghat. Nagyjából egy sült keszeg áráért…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!