Bárkit izgalomba hoz a lehetőség, hogy képességeit próbára tegye. Főleg, ha sört kell tesztelni. Nem is akármilyet. A kérdés: meg tudjuk-e különböztetni a biosört a „rendestől”?

 
Biosör-teszt

A biotermékek korát éljük. Ám a bio- előtag sokszor jóval kevésbé szól a kényeztetésről, mint inkább a tudatról, hogy valami egészséges került a pocakba. Épp ezért gyanakodva tekintettünk Magyarország első biosörére, az Alakorra. Lassan egyéves születésnapját ünnepli az első magyar biosör. Rejtély, miért kerülte el eddig a figyelmünket.

Az alakor egy 10 ezer éves búzafajta, a hazai kutatók ebből nemesítették a biotermesztésre alkalmas növényt.

S hogy mitől biosör? Attól, hogy organikus gazdálkodásból származnak összetevői, termesztésük során nem használnak szintetikus növényvédő és gombaölő szereket, műtrágyát, talajfertőtlenítőt, egyéb mesterséges anyagokat. Az alakor magas antioxidáns- és nyomelemtartalommal bír, vitamintartalma is magasabb a többi sörnél. Egészséges sör – bár lássuk be, ez azért valahol vicces is…

A puding próbája viszont… az ivás. Három pohárban három búzasör, megszámozva. Mind hideg, gyöngyözik, tetejére vékony, lágy hab simul. A rekkenő hőségben szó sincs óvatos kóstolásról: az első pohár fele eltűnik, a másodikból már kevesebb (ez is finom), a harmadikból néhány korty (remek, hideg) – a tesztidő alig két perc. Aztán jön a ráeszmélés: nem tudjuk, melyik a biosör. A sör annyiban jobb a bornál, hogy lekerekített ízekről, ásványos aromákról, gyümölcsös hatásról nem kell szót ejteni – gondolnánk, de az alakor honlapja erre is rácáfol: „A karamellmaláta édeskés karaktere és a háromféle komló friss citrusos aromája, amit kiválóan alátámaszt a felsőerjesztésű élesztő aromagazdagsága. Ízében érződik az alakor gabonás jellege, teltsége, a kóstolás végén megjelenő finom, nemes komlókeserűséggel. Az alkohol kiválóan belesimul a termék ízébe, aromájába.”

Mindezek minden bizonnyal megvannak a tesztelt sörök egyikében, de fogalmunk sincs, melyikben. Az „édeskés” szó viszont ad némi támpontot, mert volt egy, amelyik jóval cukrosabb érzetet keltett, mint a másik kettő.

De ez csak utólagos okoskodás – kifogott rajtunk a biosör. Nincsen „olyan bio” íze. Ennek bizony söríze van – és alaposan be lehet tőle rúgni.

A BIOSÖR EGYETLEN HÁTRÁNYA:
magasabb árkategóriába tartozik – minimum két százassal többet kell érte fizetni, ráadásul még csak nem is félliteres üvegben árulják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!