EZT LÁTNI KELL!

 
Békés Itala - Fotó: Vajda József, Népszava

„Palit akar fogni, doktornő?” – kérdezi takarítóként is úrinőként az idén 91 éves Békés Itala a Testről és lélekről egyik jelenetében, majd elmagyarázza a kapcsolódási problémákkal küzdő szarvasünőnek, hogyan kell minden körülmények között ízig-vérig nőnek lenni.

Pedig kezdetben csupa kisfiúszerepet osztottak rá. Aztán jött a bohóc, a pantomimes és a komika, s csak jóval később, sok-sok skatulyán átérve jutott el a díváig. Ahogy a tiszteletére rendezett kiállításon, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, pipiskedik, piruettezik vagy akár 70 évesen is makulátlan alakkal, egy szál tornadresszben, guminőként jógázik a fotókon, valahogy azt képzeljük, hogy na, ő biztosan halhatatlan. Vagy legalábbis örök.


A Ha még egyszer nyolcvanéves lehetnék című, március 25-ig látogatható tárlat 70 évvel ezelőttről indulva, fotókon, hanganyagokon, különféle dokumentumokon keresztül veszi végig Békés Itala mozgalmas pályáját,


az első színpadra lépéstől (Bajor Gizi partnere volt) a Testről és lélekről Zsókájáig. Közben kiderül róla sok minden, például, hogy a Kossuth- és Jászai-díjas színésznő mestervizsgás női szabó is egyben. Ennek bizonyítékaként, néhány korabeli rajza szerepel is a kiállításon, mely a hosszú élet titkáról is igyekszik fellebbenteni a fátylat: korán reggel kell kelni, rendszeresen tornázni, ha mód van rá, evezni a Dunán, és amíg csak lehet, játszani. „Ha még egyszer 80 éves lehetnék, megvan hozzá bennem még a tehetség, hogy nyolcvanévest játsszak, hetvennek se látsszak.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!