Szinte már természetes, hogy James Bond megint magyarokat lő halomra. A legzaftosabb kalandmozik forgatásakor szinte mindig beválogatnak magyar kaszkadőröket a látványosan meghalók, mégis mindent túlélők csapataiba. Mit tudnak a mieink, amit mások nem? Gulyás Kiss Zoltánnal, a Független Magyar Kaszkadőrök Szövetsége és a Magyar Kaszkadőr Akadémia vezetőjével beszélgettünk.

  -
  -
- – Kép 1/2

– A sokoldalúság a sikerünk titka. Megkockáztatom: sokoldalúságban talán világelsők vagyunk. Ez pedig annak köszönhető, hogy mindannyian Pintér Tamás (Oroszlán) „köpönyegéből bújtunk elő” – mondja Gulyás Kiss Zoltán, maga is kétszeres Guinness-rekorder, aki szerepelt A cég tévésorozatban, a Sárkányszívben, a Magic Boysban és még több száz más produkcióban. Az első, az ’50-es években alakult hazai kaszkadőrcsapat tagjai, akárcsak Pintér, mind öttusázók voltak. Kiválóan lovagoltak, úsztak, vívtak, lőttek, futottak. S amit tudtak, átalakították filmes vívássá, verekedéssé, eséssé – filmes mozgáskultúrává. Ezt tanította a Színművészeti Főiskolán Pintér Tamás a színészeknek négy évtizeden át. Csak a ritka, extrém akciók lógtak ki a sorból, amikhez már kellett a kaszkadőr speciális adottsága és/vagy bevállalós személyisége. Erre alapozva indították meg 2006-ban Oroszlánnal a kétéves OKJ-s felnőttképzést adó Magyar Kaszkadőr Akadémiát, együtt vezették idén tavaszig, Pintér Tamás elhunytáig. Addig, ahogyan ő mondta, minden egyes akciója után „újjászületett”. – Azt folytatom, amit együtt kezdtünk, és azt tanítom, amit tőle tanultam – mondja Gulyás Kiss Zoltán.

Magyarországon ma körülbelül 140-150 kaszkadőr lehet, és közülük minden második vizsgázott; bizonyítványa is van arról, hogy filmekben szerepelhet. Ez Magyarországon követelmény, az EUban pedig jól jön. A többiek? Szerephez – akár Hollywoodban – hozzájuthat az is, akinek csak tehetsége van hozzá és/ vagy jók a kapcsolatai – ez már a producer felelőssége. Ha baleset történik, az is. És olykor tényleg előfordul egy-egy rándulás, ficam, csonttörés. De filmforgatáson – kopogjuk le! – soha nem volt halálos sérülés, emiatt egy magyar kaszkadőr sem vesztette az életét!

Hasznos persze, ha annak, aki erre a hivatásra adja a fejét, van sportolói előélete. A képzésnek pedig még a sportmúlt sem előfeltétele. Csak annyi az előírás, hogy a jelentkező töltse be a 18. élet évét és legyen orvosi papírja arról: nincs olyan betegsége, ami miatt baleset érheti. A többit két év alatt megtanulja. Le tud majd ugrani hat méter magasról, úgy, hogy ép maradjon. Tud majd úszni, lovagolni, koreografáltan vívni, verekedni, esni, elsajátítja a küzdősportok minden szükséges elemét a legegyszerűbb bukfenctől a másfél-két fordulatos csavart szaltóig, amire filmforgatáson talán soha nem is lesz szüksége… És megtanulja, hogy olyan pofont adjon-kapjon, vagy úgy guruljon le a lépcsőn, hogy nem fáj, a filmen mégis minden igazinak látszik. A Magyar Kaszkadőr Akadémia negyedik évfolyamára, ami épp a héten indult, 11-en jelentkeztek.

Mi számít mégis extrémnek? Például, ha az ember egy tízemeletes épület tetejéről ugrik le. Aki a 6 méteres ugrást megtanulta, nem biztos, hogy ezt is bevállalja. Ehhez már a háttérben szakértő team és nem kevés személyes tapasztalat, no meg vagányság is kell. Vagy ha olyasmire vállalkozik, amire Gulyás Kiss Zoltán vállalkozott Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnokkal. Az egyik Guinnessrekorduk az volt, hogy motorral ugrott át a kaszkadőr egy repülőt – repültek hát mindketten. A másik meg az: egy óránként 176 kilométeres sebességgel repülő AN2-es gép szárnyáról Gulyás Kiss átszállt egy helikopterre a Lánchíd fölött, persze ejtőernyő nélkül…

Téved, aki azt hiszi, hogy ha jobbak a magyar kaszkadőrök, akkor a gázsijuk is magasabb. Éppen ugyanannyi. És mivel ők soha, semmilyen gyalogos, motoros, autós, lovas feladatra nem mondanak nemet, éppen azért mert sokoldalúak, így relatíve olcsóbbak… Na, ezzel kerültek ők az élvonalba.

A kaszkadőr kereshet egy nap annyit, mint más egy hónap alatt. Igaz, nem biztos, hogy utána kap egy hónapon belül újabb hasonló feladatot. Ha pedig igazán szerencsés és egy komoly filmprodukció főszereplőjének a dublőre lehet, akkor fél év alatt annyi is összejöhet, hogy utána két évig is lógathatja a lábát. De nem fogja, mert akkor már viszik őt más hasonló filmekhez. Talán csak azokhoz nem, amiket a külföldiek itt, Magyarországon forgatnak, mert ide legtöbbször már a teljes stábbal, a kaszkadőrökkel együtt érkeznek. Na, ezért több a magyarok esélye Hollywoodban...

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!