Már nem kellett gubacsot keresgélniük a kisdobos kendőhőz, viszont boldogan kortyolták még kék köpenyben és váltócipőben az iskolatejet az első szünetben. Mára felnőttek, és kiállítás lett belőlük.

A Szabad Európát keresgélőket váltotta fel az MTV-generáció, szovjet mesefilmek helyett Nyugatról érkező csodákat néztek, a hétfői adásszünet helyett Dallast – a 80-as generáció, azaz a mai 20-30 évesek egy nyiladozó világban, de bizonytalanságok útvesztőjében kezdte megtenni első tudatos lépéseit. Ezek a fiatalok még emlékeznek a család első „téglamobiljára”, amit apu kapott a cégtől, de tinédzser korukban még 20 forintosokat keresgéltek a zsebükben, ha haza akartak telefonálni, hogy késnek egy kicsit. Szüleik, akik még egy másik kor gyermekeiként próbáltak idomulni a szocializmus után beköszöntő zűrzavaros időszakhoz, akkor azt hitték, ezeknek a fiataloknak az élete sokkal jobb, szebb és biztonságosabb lesz. Olyan korban nőhetnek fel, amelyben bárki, bármit kimondhat félelem nélkül, és az már biztos elég lesz egy boldog élethez – gondolták. Igazuk lett?

Egy 2010-es kutatás szerint a 80-as generációnak koránt sincs könnyű dolga, ha boldogulni akar. Hiába rendkívül nyitottak, kreatívak ezek a fiatalok, épp most érnek abba a korba, hogy munkát, egzisztenciális biztonságot keressenek – de nem találnak. Pályakezdőként végzettségüktől függetlenül érik őket kudarcélmények itthon, így nem csoda, ha sokan külföldön keresik a boldogulást. Vagy éppen otthon maradnak, a biztonságot nyújtó „mamahotelben”. Ennek a korosztálynak a távolabbi jövőről csak homályos elképzelései vannak, már senki sem hisz abban, hogy az első munkahelyéről megy majd nyugdíjba (ha egyáltalán lesz még nyugdíj, mire elér odáig…), a kiszámítható életpálya mára elérhetetlen álommá vált.

A Kontra Műhelyben olyan pályakezdő társadalomtudósok és művészek – szociológusok, pszichológusok, vizuális antropológusok – fogtak össze, akik úgy vélik, fontos, hogy a 80-as generáció motivációit, döntéseit és érzéseit feltérképezzék. A civil kezdeményezés eredményeképp létrejött egy tanulmánykötet, és a kötethez kapcsolódóan nyílt a héten egy kiállítás a fővárosi ArtBázis Összművészeti Műhelyben, amelyben a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának alkotói féléves munkájuk eredményeként próbálták bemutatni, ők hogyan élték meg felnőtté válásukat, mit jelent ma egy fiatalnak a gyermekkora, hogyan látja saját magát az első posztszocialista generáció. A kiállítás 2013. január 5-ig látogatható, a kutatás végeredményeként létrejött tanulmánykötet pedig megtalálható az interneten, a Kontra Műhely honlapján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!