Megszűnik, bezár, leépít – állítmányok a honi kulturális életből. De most lett egy másik is: megnyílik. A Rózsavölgyi Szalon április 11-én, a Petőfi Sándor utcában.

A nevezetes házat Budapest első irodaépületeként tartják számon, mai napig itt működik a Rózsavölgyi zeneműbolt. Zimányi Zsófia, a most nyíló Rózsavölgyi Szalon alapítója szerint a szalonok Franciaországban és Németországban már a 18. században virágzásnak indultak, de Magyarországon különösebben nem terjedtek el, pedig a művelt polgárság igényelne egy olyan helyet, ahol közvetlenül találkozhat a művészetek képviselőivel.

A szalon a műfajok széles választékát kínálja, a pódium keretein belül: színházi előadások, komolyzenei, jazz- és versestek mellett talk- show-k és gyerekprogramok is színpadra kerülnek. Az első előadások a Magvető, Corvina, Manó és Athenaeum Kiadó kiadványaiból készülnek: Falusi Mariann, Danis Lídia és Sárik Péter közreműködésével Kati Marton Kilenc magyar, aki világgá ment, és megváltoztatta a világot című könyvének, Szilágyi Tibor és Györgyi Anna szereplésével Anna Gavalda Szerettem őt kisregényé­nek színpadi változata látható.

Müller Péter Szeretetkönyvét Papadimitriu Athina játssza el, Udvaros Dorottya önálló estet tart külön erre az alkalomra írt szövegekkel és dalokkal Meglepetés címmel.

A sikeres, verseket zenével összekötő Cimbora című tévéműsor is újjáéled: Szabó T. Anna és Szalóki Ági, Varró Dani és Sebő Ferenc, Kányádi Sándor és a Kaláka együttes fúziója hallható a tavasz folyamán.

Zimányi Zsófia az ötórai tea hagyományát is szeretné feleleveníteni bárzongoristával, sanzonokkal, hátha a nagyérdemű még nem felejtett el táncolni.

Címkék: nemzeti ünnep, zene, Raúl

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!