Hogyan érvényesülhet a baloldal egy konzervatív társadalomban? Sikerülhet-e a kommunisták és a kereszténydemokraták összefogása? Megoldást jelent-e az eurokommunizmus? Legyőzheti-e a Demokratikus Párt Berlusconit? – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Pankovits József Az olasz baloldal című könyvében.

 
Pankovits József: Az olasz baloldal – Antonio Gramscitól a Demokratikus Pártig

Pankovits monográfiája az olasz baloldal történetét mutatja be a munkásmozgalom megalakulásától kezdve egészen napjainkig – rendkívül feszes stílusban. A történész szerző számos művében foglalkozott már 20. századi olasz politikatörténettel. Az olasz baloldal hiánypótlónak számít a magyar szakirodalomban, ugyanis ilyen átfogó munka még nem készült még ebben a témában. A könyvben a szerző áttekinti az egységes olasz állam társadalmi konfliktusait, ismerteti az Észak–Dél ellentétet, valamint azt, hogy a baloldal milyen válaszokat tudott ezekre a problémákra adni a második világháború előtt. „Mussolini mesterien keverte meg a »népi« felforgatás elemeit a felülről szervezett technikával, elejét is véve a »népi« felforgatásnak” – foglalja össze Gramsci gondolatait a szerző, majd hozzáteszi, hogy ezt a technikát alkalmazták a jobboldali és szélsőjobboldali csoportok is Budapesten.

A könyv bemutatja a baloldali mozgalomnak az ellenállásban játszott szerepét, melyből csak a háború utáni néhány évben tudott tőkét kovácsolni az Olasz Kommunista Párt, amelynek 1947-ben – a hidegháborús konfliktus kiéleződésével – nyugati nyomásra távoznia kellett a koalícióból. Megismerhetjük a Jugoszláviában letelepedő olasz kommunisták hányattatásait és egy idejétmúlt ügyért harcoltak, de az 1960-70-es évekre állandósuló kommunista-szocialista ellentétekre is magyarázatot kapunk. Szó esik az európai integrációban Altiero Spinelli vezetésével kiemelkedő szerepet játszó eurokommunistákról is. Az utolsó fejezetben pedig az elmúlt néhány év eseményeit elemzi a szerző: az olasz „politikai show” kialakulását, a Romano Prodi vezette balközép Olajfa-koalíció politikáját és a 2008-as választásokon győztes Silvio Berlusconival szembeni esélyeket.

Pankovits József: Az olasz baloldal – Antonio Gramscitól a Demokratikus Pártig. Budapest, L’Harmattan Kiadó – Eszmélet Alapítvány, 2010. 267 o., 2500 Ft. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!