A bőség jellemzi az idei évet – legalábbis könyvszempontból. Régóta halogatott kiadások, újrakiadások mellett izgalmas újdonságokkal készülnek a kiadók.

 
Tovább éleződik a verseny a könyvpiacon az olvasókért

Már a kezdés is erős lesz. A Magvető egy magyar szerzővel indít, Fehér Béla Kossuth-kifli című regényében szabadságharc, szerelem, bűn, és gasztronómia fokozza az izgalmakat. A modern kori magyar vámpírregények hagyományát Benedek Szabolcs Vérgróf című műve (egy trilógia első része) viszi tovább a Libri Kiadó gondozásában: a századforduló Buda­pestjére kalauzolja az olvasókat, egy hátborzongató gyilkosságsorozat és egy titokzatos, éjszakai gróf segítségével.

Jó hír azoknak, akik már megpróbálták, de eddig mindig félredobták: ismét megjelenik a 20. század egyik legfontosabb regénye, James Joyce Ulyssese. Most azonban egy átdolgozott fordítást vehetünk a kezünkbe, amelyről alkotói (a Magyar James Joyce Műhely tagjai) azt ígérik, érthetőbb lesz Szentkuthy Miklós klasszikus szövegénél. Botránykönyvre is számíthatunk az idén, az Európa Kiadó az április 19–22-i Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra kiadja Umberto Eco 2010-es regényét, A prágai temetőt, melynek antiszemita hősét sokan bírálták az elmúlt hónapokban. A fesztiválon már a kezünkbe vehetjük Viktor Pelevin legújabb kötetét is, a kortárs orosz irodalom kiemelkedő alakjának öt elbeszélése Ananászlé a szépséges hölgynek címmel jelenik meg. A legjelentősebb hazai nemzetközi könyvünnepen egyébként is rengeteg érdekességgel találkozhatunk majd – a díszvendég az irodalmi Nobel-díjra is esélyesnek tartott Claudio Magris olasz író lesz, emellett Észak-Európa országai (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) állítanak majd közös standot.
Idén lezárul Murakami Haruki regénytrilógiá­ja is, a Geopen még tavasszal megjelenteti az 1Q84 utolsó kötetét. Egy igazi kultuszregény is megkapja a maga folytatását, az Európánál megjelenik Douglas Coupland X-generációjának továbbgondolása, stílusosan A-generáció címmel. A történet egy sajnos meglehetősen reális félelemmel játszik el: kipusztulnak a méhek, pusztul a világ is, az emberek pedig anti­depresszánsokon élnek, önmagukba zárkózva. A lassan nálunk is meghonosodó pszichokrimi-vonalat a Partvonal húzza tovább, Belinda Bauer kortárs brit író Blacklands című kötetével, melyben egy kisfiú, és egy bebörtönzött gyilkos egyre ijesztőbb és fojtogatóbb levelezését olvashatjuk.

Aki a könnyedebb műfajokat kedveli, már februárban a kezébe veheti P. G. Wodehouse A dinka lelke című kötetét, melyből mindent megtudhatunk a golfozás rejtelmeiről. Az angol irodalom kedvelőinek a Fapadoskönyv is kedveskedik Mary Shelley Mathilda című, a Frankenstein utáni leghíresebb regényével, ami most jelenik meg először magyarul. Idén januárban ünnepeltük J. R. R. Tolkien születésének 120 éves évfordulóját, ennek örömére a Partvonal az író meséinek bővített újrakiadását tervezi, melybe eddig magyarul meg nem jelent írás is kerül majd. A Scolar folytatja Sofi Oksanen finn írónő regényeinek megjelentetését, így tavasszal ke­­zünkbe vehetjük a 2005-ös Baby Jane-t, sok vidámságra azonban (ahogy azt megszokhattuk) most sem számíthatunk, egy pánikbeteg leszbikus lány áll a történet középpontjában. Az Agave Kiadó folytatja mind a Philip K. Dick-, mind a Neil Gaiman-életműsorozatát, előbbitől már január végén olvashatjuk A Frolix-8 küldötte című regényt, utóbbitól pedig a Bram Stoker-, Hugo- és Nebula-díjas Amerikai istenek újrakiadását lapozhatjuk majd. Lesz tehát mit várni az idén, csak győzzük pénztárcával a nagy bőséget.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!