Ez a MüSzi, nem az a MÜSZI!

 
Kállai Márton felvétele

Utóbbi, amit mindenki ismert, a ’80-as évek reklámfilmjében vált hírhedté, amikor egy keménykalapos úriember csak annyit mondott: MÜSZI (egyébként: Mezőgazdasági Ügyvitel- szervezési Iroda a megoldás). A mai ellenben egy úgynevezett kulturális inkubátor, s a rövidítés Művészeti Szintet takar. A híradástechnikai osztály helyén, a Blaha Lujza téri egykori Corvin áruház harmadik emeletén nyílt meg 2800 négyzetméteren, új, kulturális helyszínként.

„Hat éve állt üresen ez a szint, véletlenül találtam rá, amikor a Harmadik hang háza nevű látványszínházunknak kerestem próbahelyet. Annyira megtetszett ez a zegzugos, poros harmadik emelet, hogy kitakarítottuk, rendbe hoztuk és bérbe vettük tavaly decemberben” – meséli Bársony Júlia, a MüSzi művészeti vezetője. Tavasszal összeállt egy lelkes csapat, és önkéntes munkában átépítették. „Soha nem lesz kész, folyamatosan épül, azt szeretnénk, ha az idejárók is alakítanák, együtt ötletelnénk” – mondja a hely egyik gazdája. Bársony Júlia szerint az alternatív kultúra szinte teljesen kiszorult a belvárosból, bezárták azokat a helyeket, ahol szabadon lehetett beszélgetni, színházat csinálni, előadásokat, workshopokat tartani, ezért hozták létre a MüSzit.

A MüSzit jelenleg hárman irányítják, céljuk az önfenntartás, s mivel a függetlenséget mindennél fontosabbnak tartják, semmilyen állami pályázaton nem indulnak. „Alkotni jöjjenek ide a művészek, ismeretterjesztésre specializálódunk, nálunk találkozni lehet témákkal, kérdésekkel és válaszokkal. A butulás ellen küzdünk.” Alapvető számukra, hogy függetlenek maradjanak és magántulajdonban, magánterületen működjenek. A mostani gazdasági és közpolitikai helyzet miatt kisebbségbe szorult, egzisztenciálisan veszélyeztetett közösségnek kívánnak helyet biztosítani a város szívében, megfizethető áron. A MüSziben bérbe lehet venni a tereket, például a konferenciatermet, az asztalos műhelyt, a co-working office asztalait, berendezéseit, de lesz analóg mozi, szabadegyetem, parkettás táncterem és könyvtár is, amely helyben olvasásra kínál különleges szakkönyveket, albumokat. A bútorokat adományokból szerezték és a bezárt, pesti alterhelyekről, például a Tűzraktérből, az Átrium és a Kossuth mozikból, de itt található a Sirály egykori bárpultja is. Minden újrahasznosított. Egy aktív, civil közösség, egy kritikusan gondolkodó, párbeszédre nyitott generáció kinevelését is célul tűzték ki, az államtól független módon, önszerveződéssel, civil csoportok bevonásával. Várhatóan este 10-ig lesznek programok, a belépő pedig ötszáz forintnál nem lesz több. Úgy vélik, jutányos egy sör áráért kérdéseket és netán válaszokat is kapni.

Az átépítés során 16 ezer csavart szedtek ki, 300 kilós gerendákat mozgattak meg. A falak a plafon deszkáiból épültek. A héten mindennap beavató programokat, alapkőletételt tartottak. Így például csütörtökön az óriási üvegházas kertet mutatták be, amelyben láthatóan a paprika, a paradicsom, a bazsalikom, a füge és spírea érzi magát a legjobban. A hat paradicsompalántáról háromkilónyi termést lehetett szüretelni. A szobanövényeket örökbe fogadták, s továbbra is várják az otthon megunt növényeket. A zárt belső kertbe sörkollektort is terveznek, amelynek megvalósításához egy workshopot is rendeznek majd. Jövő péntektől október közepéig egy holland biciklikiállítás látható a MüSziben, amely egyébként december 24-én is nyitva lesz és a karácsonyfa mellett a hanukán is meggyújtják majd a gyertyákat.
„Ez egy példa nélküli üzleti vállalkozás, amely remélhetőleg később néhány embert eltart majd. Egyébként nem először »halok éhen« a kultúráért” – mondja mosolyogva Bársony Juli.

Címkék: kultúra, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!