Ha azt mondom, Sarbat Gula tekintetét a világ ismeri, valószínűleg kétkedve kutat mindenki az emlékeiben a név után. És ha a fotós Steve McCurry afgán lányaként említem? A National Geographic 1984-es ikonikus címlapja mindannyiunk számára ismerős. A pakisztáni menekülttáborban, egy tizenéves afgán lányról készítette el leghíresebb képét az akkor mindössze 34 éves fotós.

 
Fotó: Steve McCurry

Steve McCurry az elsők között dokumentálta végig fotóival az afgán konfliktust. Akkor csempészték át Afganisztánba – több hónapos utazás és pakisztáni tartózkodás után –, mikor a szovjet hadsereg lezárta a határt: nyugati újságíró jó ideig nem tehette be a lábát az ország területére. McCurryn kívül.

A Robert Capa-díjjal kitüntetett művész számára a háborús övezet nem ismeretlen, Indiába szinte hazajár, szemtanúja volt az Öböl-háborúnak, a szeptember 11-i merényleteknek, a libanoni polgárháborúnak – és képei segítségével mi is azok lehetünk.

De nem csak a háború érdekli ezt a köztudottan szűkszavú fotóst.

Letűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, ugyanakkor a kortárs kultúrák is felkeltik a figyelmét. És persze mindezek emberi oldala. Képei könnyen felismerhetőek, hiszen jellegzetesen emberi történeteket, sorsokat, tragédiákat mesélnek el. Steve McCurry – aki a világ szinte minden táját bejárta – azt vallja: sokkal több a hasonlóság köztünk, emberek között, mint gondolnánk. Mindenütt ugyanúgy nevetünk és sírunk, küzdünk és rettegünk és szeretünk. Nem véletlen: Sarbat Gula tekintete mindannyiunk elevenébe hatol. Még harminc évvel később is.

A kiállítás április 3-ig tekinthető meg

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!