Mártózik és sül - Grill vagy barbecue (BBQ), az itt a kérdés! Merthogy egyáltalán nem mindegy, hogyan sütjük a húst, s főként az nem, hogy milyet. Ezúttal a BBQ-sütés van terítéken, mert nem sokat tudni róla, miközben magyarok is részt vesznek a hétvégi, göteborgi bbq-világbajnokságon.

 
Barbecue - Fotó: Németh András Péter

Tudják, hogy mi történik Amerikában, ha egy kaliforniai azt mondja egy texasinak, hogy grillezés és bbq között nincsen semmi különbség? Inkább nem írjuk le, de annyit azért megjegyzünk innen, a szikes puszta pereméről, hogyha nem is feltétlenül ég és föld húzódik a két sütés között, hőmérsékleti és sütésiidő-különbség mindenképp.

Grillezni ugyanis annyit tesz, mint viszonylag gyorsan sütni, magas hőfokon (200 fok felett), és kiváltképp kiváló minőségű húsokat (pl. T-bone steak). A BBQ lényege pedig abban áll, hogy viszonylag alacsony hőfokon (80–120 fok), lassan, akár 18 órán át kell sütni a húst (szegy, oldalas), így puhán is megmarad a zsírok és inak állaga.

A BBQ-sütésnek számos aranyszabálya van, de mind közül ezek a legfontosabbak: friss és száraz faszén, füstöléshez gyümölcsfa (a jó fát egy évig is szárítják), a húst tilos előfőzni; a szósz (barna cukros, melaszos, paradicsomos, csípős, édes-savanyú) ne legyen túlságosan édes. Adorjányi Máriusz Nyárspolgár BBQ-blogján azt is leírja, Texasban ezt olyannyira komolyan veszik, hogy keleti (aprított hús, bőséges mártás), nyugati (gödrökben sült, banánlevélbe göngyölt hús) és közép-texasi iskola (só, bors, füst és kolbász) is szerveződött rá.

JÓ TUDNI 
A barbecue szó a taino indiánok botokból
szerkesztett rácsának – babracot
– nevéből ered.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!