InnoVölgy – ez lehet az idei, 24. Művészetek Völgye jelszava. A csúcstechnika ugyanis Kapolcsot is elérte: mobilapplikáción keresztül fizethetünk a biomálnaszörpért.

Igaz, a fél tucat falu helyett már „csak” háromban (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd) zajlik a ma este záruló, tíznapos összművészeti fesztivál, mégis színesedett a kínálat. Új helyszín például a Harcsa Veronika és a Design Terminal Udvar. Az előbbiben esténként a dzsessz legkülönfélébb változatai szóltak, az árnyékos zöld területen „szétdobált” színes babzsákokon mindig heverészett valaki. A Design Terminalban fiatal magyar formatervezők különleges tárgyait állították ki, például egy lánc nélküli kerékpárt. „Újdonság az öttagú gólyacsalád is, a főút mellett leltek otthonra” – mutat a póznára Márta István, fesztiváligazgató, akinek egyik kedvenc helyszíne a patakpart, ahol a rekkenő hőségben gyerekek és felnőttek hűsölnek.

Ez tűnik a legcsaládiasabb fesztiválnak: a gyerekzsivajhoz a karon ülőktől a kamaszokig, minden korosztály hozzájárul (10 éves korig ingyenes a belépés). Itt nem meglepő, hogy totyogósok jelennek meg a színpadon koncert közben, vagy ha babasírás adja a vokált, de kutyában sincs hiány.

A legmeghatóbb pillanat a Palya Udvarhoz kötődik: a kedd esti koncerten egy 1968-ban rögzített felvételen Palya Bea nagypapája volt hallható, a technika segítségével az énekesnő duettet énekelt vele. De itt adott koncertet Snétberger Ferenc, kinek zenéjére a legvásottabb gyerekek is megálltak legalább néhány percre, megbabonázva figyelték a gitárzsenit. Ferenczi György pedig azért élvezi „völgybéli” fellépéseit, mert „itt nem a tipikus csontrészeg fesztiválközönség” áll vele szemben. Még mindig a kajafront a gyenge pont: az általában zsírban tocsogó ételek ezres alatt nem is kaphatóak. A bazársor a szokásos: ruhák, kiegészítők, termelői élelmiszerek vására – nem olcsón. Szerda este vihar támadt, később pótolták a koncerteket, sok helyen áram nélkül, unplugged verzióban.

A fesztivál első hétvégéjén 14 ezren fordultak meg a Völgyben, ha a záró napok is ilyen erősek lettek, akkor rekordgyanús szezont könyvelhet el a Művészetek Völgye.

Címkék: fesztiválok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!