Másfél év szünet után új dallal jelentkezett Király Linda, melynek szövegét ő maga jegyzi. A lírai hangvételű Runaway (Beautiful Tragedy) nemcsak egy régi szerelmi kapcsolat végéről szól, hanem arról a szenvedélyről is, mely értelmet ad az életünknek.

 
Kállai Márton felvétele

– Mi kell ahhoz, hogy valaki világsztár legyen?

– Rengeteg pénz és jól irányított marketing. De nekem egy szavam sem lehet, hiszen az egyik legnagyobb amerikai lemezcég, a Universal Music Group kötött velem öt évre szóló szerződést. Az más kérdés, hogy meggyűlt a bajom a menedzsmenttel. Három esztendőbe telt, mire tisztázódtak a vitáink, addig nem is énekelhettem sehol. De erről részleteiben még most nem beszélhetek, tiltja a szerződésem.

– Az amerikai R&B énekesnő, Alicia Keys hat éven át nem kapott sanszot lemezkészítésre, hiába volt aláírt szerződése a kiadóval. Aztán átment a konkurenciához és pillanatok alatt befutott. Lehet, hogy önnek is ezt kellett volna tennie?

– Nem azért kezdtem el énekelni, hogy világsztár legyek. Nekem a zene már gyerekkoromban is menekülést jelentett. Egyszerre okozott boldogságot és félelmet. Azóta is jobban ki tudom fejezni általa a gondolataimat, az érzelmeimet. Az az igazi művészet, ha valaki képes egyetlen hangot kiereszteni magából, úgy, hogy érezzük a fájdalmát vagy a boldogságát. Az új dalommal is ez volt a célom.

– Hogyan éli meg, hogy egyszerre amerikai és magyar?

– Magyar származású vagyok, noha New Yorkban születtem és ott nőttem fel. Tizenhat éves voltam, amikor a családunk Magyarországra költözött. Nem tudtam magyarul írni és olvasni, és beszélni sem mertem. Elég sok időnek el kellett telnie, mire összeszedtem a bátorságomat. Eredetileg csak egy évre akartunk jönni. Anyukám súlyos beteg lett, megműtötték, kemoterápiás kezelést kapott, nem sok jóval biztatták az orvosok. Az volt a kívánsága, ha már így alakult, szülőhazájában szeretne meghalni. És csoda történt! Napról napra erősödött, mígnem jobban lett. Ezek után fel sem merült, hogy visszamennénk Amerikába. Nekem viszont a munkám miatt ingáznom kell. New Yorkban a barátaim szoktak befogadni, Budapesten pedig albérletben lakom a vőlegényemmel, aki eredetileg építészmérnök, de most grafikusművészként és képregényrajzolóként tevékenykedik.

– Mik a közös terveik?

– Most mindketten nagyon elfoglaltak vagyunk, de valamelyik nyáron szeretnénk megtartani az esküvőnket. Később majd jöhetnek a gyerekek is, legalább három. Túl sokat nem szoktam beszélni a magánéletemről. Régebben évekig ki sem derült, hogy kivel élek együtt. Most kicsit más a helyzet, Zsomborral idehaza nem tudunk elbújni a kíváncsi tekintetek elől. De nem akarunk együtt szerepelni a médiában, mert mindketten a magunk szakmai útját járjuk.

– Könnyebb lett volna az útja, ha annak idején szót fogad a menedzsmentnek?

– Meglehet, sokkal előrébb tartanék, de nekem fontosabbak az elveim. Zenében amúgy sem vagyok képes kompromisszumokat kötni. Nekem a klasszikus alapokra épülő énektechnika fekszik igazán, mivel a hangom drámai koloratúr szoprán. Nem okozna nehézséget operában szerepelni, de ennek még nem érkezett el az ideje. Úgy akarok majd visszanézni az életemre, hogy minden lépésemet vállalhassam.

– Megtalálja a helyét a magyar popzenében?

– Tizenkét éve kezdtem és még mindig itt vagyok. Az új dalom miatt hihetetlenül izgatott vagyok. Főleg azért, hogy ez az új irányvonal és szabadság hová repít majd.


NÉVJEGY:

Király Linda idén februárban lett 30 éves

❙ szeret snowboardozni és bokszolni

❙ rendkívül lámpalázas a fellépések előtt

❙ Linda édesapja, Király Tamás, az Universal együttes dobosa, édesanyja, Király Gabriella pedig a Cini és a tinik énekesnője volt

❙ Magyarországon első komoly sikerét a Szerelem első vérig főcímdalával aratta 2002-ben

❙ 2003-ban jelent meg első albuma, No. 1 címmel

❙ jelenleg új albumon dolgozik, amelyen híres amerikai zenészek dalait énekli

Címkék: Interjú, zene, koncert

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!