Alapos idegenvezetésben részesül az autószerelő-műhelybe kutyáját keresve beóvakodó kisfiú. A televíziós és rádiós műsorvezető, újságíró Winkler Róbert Márton és Micike című gyermekkönyve azonban a centrírozógép, az olajleeresztő csavar, a légkulcs vagy a csápos emelő iránt érdeklődő felnőtteket is lenyűgözheti, s azt is megtudhatjuk belőle, mit keres a műhelyben egy krokodil.

 
Ez még egyszerű: olajszintmérés az indiai Mahindra xuv 500-as tesztautónál (Németh András Péter felvétele)

– Igazából egy építkezésről szerettem volna írni – lep meg autószervizeléssel kapcsolatos kérdéseim özöne közepette Winkler Róbert, majd hozzáteszi: – meg a tűzoltóságról…

– Akkor mégis, hogyan lett ebből autószerelő-, gumis- és fényezőműhelyt bemutató gyermekkönyv?

– A kiadó javasolta, hogy amolyan felvezetésként, a nevemmel összekapcsolódott tárgykörrel kezdjünk, én pedig nem álltam ellen.

– Milyen műfaji előképei voltak?

– Nagy tisztelője vagyok Bartos Erika Anna, Peti, Gergő-sorozatának, rendkívül érdekes világot tár fel, ami behúzza a gyerekeket. E mellett vannak a műszaki dolgokat is bemutató gyermekkönyvek, mint például a Tesz-vesz város, ám ezek többségéből sem derül ki: valójában hogyan működnek a dolgok. S ezt a legtöbb apuka sem tudja elmagyarázni. Többnyire én sem. Reményeim szerint a könyvem előbbi erényeit követi utóbbiak hiányosságai nélkül.

– Miért fontos, hogy ezeket a tárgyi világokat megismerjék a kisgyerekek?

– Saját tapasztalat: a gyerekeket érdeklik a műszaki dolgok. De számomra is öröm volt, amikor egyszer egy építkezés mellett sétálva elmagyarázhattam egy kisgyereknek a betonkeverő autó működésének lényegét – ezzel éppen tisztában voltam. Engem is izgatnak ezek a dolgok: korábban a szerkesztőségünk mellett építettek egy irodaházat, így közelről megfigyelhettem a munkálatokat… irtó érdekes volt. Az egyik markoló, amivel a pilléreknek való lyukakat ásták, úgy nézett ki, mint a filmbeli alien feje… Ezeket az eszközöket, gépeket én is meg akartam ismerni.

– A Baranyai (b) András készítette illusztrációk erős retroérzetet keltenek, az ábrázolt világ is a múlté már?

– Nem, dehogy, abszolút létezőek. A rajzoknak konkrét, mai műhelyek szolgáltak példaként, amikben jártunk, amiket körbefotóztunk. Egyes oldalakon a szaklektorként közreműködő Mester Zoltán műhelyének látványvilága köszön vissza, máshol apósom fényezőműhelye, golyósprése…

– És a könyvben szereplő szerelő, Pista bácsi, ő mennyire fiktív karakter?

– Valaki szerint kicsit az Orange County Choppers motorépítő valóságshow idősebb Pauljára hajaz, de egyébként kitalált figura.

– Milyen a jó szaki?

– Tiszta a tekintete – ez nagyon ritka, ugyanakkor nagyon fontos attitűd. Az sem hátrány, ha a műhelyét is tisztán tartja – általában a sárban hempergés, a Mad Max-szerű állapotok a jellemzőek, szakmai hozzáértéstől függetlenül. Autómérnök barátom állapította meg: a jó autószerelő oximoron – lehetetlen küldetés. Eleve csak feketén tud dolgozni, ha valóban megfizettetné a kijáró magas óradíjat, jelentősen szűkülne a vevőkör. A TotalCar missziójának tekinti, hogy felkutassuk a mégis-Herkuleseket.

– A saját autóit maga buherálja vagy inkább szerelőre bízza a munkát?

– Első generációs értelmiségi családban nőttem föl, gyakorlatilag a TotalCarban tanultam meg, mitől megy az autó. Gyertyát, légszűrőt cserélni, akksit tölteni még megy, egyébként szerelőhöz viszem a járgányokat, de ez sem egyszerű…

– Talán a különleges típusaiknak köszönhetően?

– Na, igen, az egyik amerikai piacra gyártott 1997-es Toyota 4Runner, ráadásul kanadai modell, Európában hivatalosan nem is létezik, Budapesten még három darab fut belőle, bár azok más generációjúak. A másik egy 1968-as amerikai Mercury Cougar. Utóbbival szerelőtől szerelőig jártam az elmúlt években – sok önkinevezett gurunak tört belé a bicskája.

– Tartanak öntől a szerelők?

– Nyílt titok, hogy írni fogok a tapasztalatokról. Szörnyű sértődések voltak már ebből, ha megbukott az illető a munkával…

– Elképzelhetőnek tartja, hogy televíziós műsor keretei között is megvalósítja majd a könyvsorozatbeli törekvést?

– Csodálatos lenne. Nagyon szeretem a szerelőműsorokat, de idő hiányában ez most biztos nem valósul meg.

Címkék: Interjú, irodalom, mese

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!