Az Apple és a Samsung cégóriások amerikai pere hazánkban is indulatokat váltott ki. A drága okostelefonokat vásárló magyar közönség önigazolást keresve saját fogyasztói döntésükhöz a per egyes fordulatait meglepően heves kárörömmel vagy éppen felháborodással vette tudomásul. Noha sokan félreértik, miről is folyik a jogvita a két gyártó között.

 
A forma is lopható.

Az Apple nem a technológia, de még csak nem is az ergonómia lemásolásáért perelte be a Samsungot, hanem elsősorban a forma ellopása miatt. A per tárgyát a mintaoltalmat kapott vizuális (részlet)formák, valamint kétdimenziós ikonok alkották. Jóllehet ez nagyon furcsának tűnhet, hiszen valójában itt teljesen egyszerű téglalapokról és hasábokról beszélünk, amit egy 6 éves gyerek is felismer. Ahhoz, hogy lássuk, az Apple nem egyszerűen a téglalap formát védte le pofátlanul, meg kell értenünk valamit a formatervezés-szakma lényegéből.

Zalavári József, ipari formatervező, egyetemi oktató – többek között az Ikarusz 955 típusú távolsági busz, az új villanyóra és a főváros új villamosmegállóinak tervezője – elmondta, a forma természetesen mindig egy szintézis eredménye, adott technológia, stílus, ár, ergonómia és még sok-sok szempont alapján. A per nyilvánosságra hozott anyagából bőségesen megismerhette ezt a nagyközönség is. Zalavári felhívja rá a figyelmet, ugyan megfigyelhető tendencia, hogy a használati tárgyaink egyre inkább hasonlítanak egymásra, fő tömegük, arányaik, geometriai paramétereik közelítenek egymáshoz, a mintaoltalmi jog és gyakorlat pontosan szabályozza a szempontokat, ami alapján eldönthető, hogy másolás történt-e.

Összetéveszthetőek-e például a termékek? Nem véletlen, hogy a Samsung–Apple perben annyira sok képet láttunk. A fő kérdés mindig is az volt, ugyanúgy néz-e ki két dolog. Mindannyian ismerjük, használjuk a Pax tollat, a híres neves Parker-koppintást. Az egyetlen különbség a Samsung-botrányhoz képest, hogy a Pax a Parker számára csak egy elzárt szocialista világ megmosolyogtató jelensége volt.

Zalavári szerint a lólengésben szerzett a londoni aranyunk történetével jól lehet érzékeltetni az Apple győzelmének jelentőségét. A két sportoló technikai kivitelezésre, nehézségi fokra kapott pontszáma megegyezett… Mégis az esztétika döntött!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!