A történelmi-szerelmi történetek írónője nem sokáig hagyja rajongóit olvasnivaló nélkül, Fábián Janka minden évben újabb regénnyel jelentkezik. Az Ünnepi Könyvhétre Az utolsó boszorkány történetei címmel a jó boszorkányok világába kalauzolja olvasóit.

 
 

– A rowlingi példát követte, amikor elvesztve az állását, belefogott az írásba? Ahogy korábban fogalmazott: ekkor már nem volt több kifogás?

– Soha nem siettettem, hogy író legyek, úgy voltam vele, legkésőbb nyugdíjas koromban elkezdem, aztán majd lesz belőle valami. De mindig is érdekelt a dolog. Ugyanakkor szerettem volna egy állást, ami tisztes jövedelmet biztosít. Emellett pedig eleinte nem volt időm, energiám írni. Aztán 2008-ban úgy alakult, hogy sok időm lett, vesztenivalóm pedig nem volt.

– Mezei Johanna néven anyakönyvezték. Miért az írói álnév?

– Fábián Janka a nagymamám neve. Nagy mesélő volt, sok történetet hallottam tőle gyerekkoromban, talán örököltem is valamicskét a történetmondói vénából. Másfelől pedig nyelvtanárként is dolgozom és szerettem volna a két világot különválasztani egymástól.

– Gyakori olvasói igény, hogy folytassa a történeteit. Emma szerelme című regénye is trilógiává hízott, most a boszorkány Felícia és családja sorsáról is több kötetben olvashatunk. Nehezen engedi el a karaktereit?

– Előfordul, hogy egy-egy történet megkívánja a folytatást, de két-három kötetnél hosszabb regényt nem szeretnék írni. Valóban nem könnyű elengedni időnként a szereplőket, de végül muszáj, hiszen hogyan születnének különben új regények?

– Az utolsó boszorkány történetei című könyv novellák sorozata, három korábban már e-könyv formájában megjelent. Miért döntött úgy, ebben a műfajban folytatja a történetet?

– Felícia történetéről már az elején tudtam, több van benne pár novellánál. Egy korábbi regényemhez kutattam, amikor rábukkantam a boszorkányperek teljes iratanyagára. Még az előző kiadómtól kaptam a kérést: írjak rövidebb történeteket, amelyeket e-könyv formájában kapnak kézhez az olvasók. Akkor döntöttem úgy, a jó boszorkány történeteit ebben a műfajban írom meg. Így az olvasók rövid novellákból ismerték meg a főszereplő életének alakulását: a mostani kötet az előzőekhez képest további két írással egészült ki. De folytatni fogom még! Előtte azonban kicsit előreszaladunk az időben: regényt írok Felícia lányának életéről, az a könyv ősszel jelenik meg. Ebben a boszorkányunk már „csak” mellékszereplő lesz.

 

Fábián Janka
a történelmi-romantikus regények avatott írója, végzettsége szerint történelemtanár. Első regényét, az Emma szerelmét még saját finanszírozásban jelentette meg, később, a trilógiává bővült regény heteken át vezette az eladási listákat.

 

 

A szerző június 11-én, szombaton dedikál 16 órától a Vörösmarty téren a Libri Kiadó (2-es) standjánál.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!