Elképesztő a hír, már ha igaz: nőnemű embrionális őssejtekből emberi hímivarsejteket állítottak elő brit kutatók. Mintha Robert Merle Védett férfiak című regénye víziójának – fogyatkozik a férfinép – a folytatását idézné fel az [origo] cikke: nélkülözhetővé válhatnak a férfiak és „a leszbikus pároknak is lehet majd saját, vér szerinti gyerekük a jövőben”. Mit szólnak ehhez a feministák? És a bioetikusok?

S mit mond a genetika szakembere?

A hír margójára még annyit: ezt a kását sem eszik forrón. A Newcastle-i Egyetem egérkísérletei, s a férfi csontvelősejtekből előállított primitív hímivarsejtek után most ott tartanak, hogy az előzetes bejelentés szerint (mert az eredményt még nem ismertették a szaklapok) nőnemű embrióból vett őssejtből is sikerült kezdetleges hímivarsejtet „produkálni”. Ám a megtermékenyítésre alkalmas, érett spermiumok előállítása még várat magára. És ehhez a szakma kétkedői szerint nélkülözhetetlenek a férfiak Y kromoszómájának génjei. De azért játsszunk csak el a gondolattal!

– Mi, bioetikusok reméljük, hogy ez csak egy kísérleti stádiumban lévő próbálkozás és azt is, hogy talán maga a természet szab gátat még időben a folytatásnak, ha jogilag nem lehet meggátolni az ilyen természetellenes folyamatokat – mondja dr. Blaskovich Erzsébet, a Magyar Bioetikai Társaság alelnöke. – A természet a klónozást is keretek közé szorította, zömmel életképtelen klónok születnek.

A hasonló gén- és embriókísérletekben, ha megfogan, életben marad az embrió és meg is születik az utód, akkor is többnyire beteg. Ezért remélem, hogy ez a próbálkozás csak a tudományos kísérletezés egyik érdekességeként marad emlékezetes. Nem hiszem, hogy emiatt félelmet kellene éreznünk az emberiség jövőjét illetően. Egyébként szomorú, de beleillik a sorba, amelyik arról szól, hogy az ember szeretné kivenni a teremtést a Jóisten kezéből. Hiszem, hogy ugyanúgy kudarcra van ítélve, mint a korábbiak. A bioetika mindenkire érvényes, így abban is bízom, hogy ennek a próbálkozásnak – a természet és az istenképiség elleni újabb ördögi játszmának – is jogi keretet szab majd az emberiség.

– A tudományos fejlődésben nagyon sok az olyan újdonság, amit nem tud elfogadni a mai társadalom zöme – vélekedik Alföldi Andrea történész, a Baloldali Feminista Hálózat vezetője. – S az is tény, hogy amit a tudomány fejlődése hoz, az nagyon ritkán épül be azonnal az emberek életébe, többnyire hosszú a folyamat. Pláne, ha etikailag aggályos az ügy – ez például a számomra egyfajta klónozásnak tűnik –, mert akkor nagy viták kísérhetik és lassíthatják a beépülést. Ha a többségi társadalom elfogadná, hogy leszbikus pároknak is lehessen „vér szerinti” gyermeke, és ha ez megoldható lenne, valószínűleg akkor is csak nagyon kevesen élnének a lehetőséggel. A nők túlnyomó része is heteroszexuális, és férfit képzel apának; talán egy-egy kirívó eset fordulna elő. A férfiakat nem lehet a „partvonalra” küldeni és azt mondani: ha két nőnek is foganhat közös gyermeke, akkor már sem rájuk, sem a génjeikre nem lesz szükség. A feministák többsége nem radikális, és ilyesmit nem is gondol, mert nem férfigyűlölő. Csak egyenlőséget akar. Más­részt viszont minden emberi életért ki kell állni. Ha ebből az egészből lesz egyszer valami, és a társadalom többsége is elfogadja, hogy a leszbikus párok élhessenek egy ilyen lehetőséggel, akkor azt gondolom: miért ne? Miért ne lehetnének ők ebből a szempontból is egyenlők?

Falus András professzor, a SOTE Genetikai Intézetének igazgatója a kérésünkre mindössze annyit fűz a hírhez kommentár gyanánt: – Úgy gondolom, az embrionális őssejtkutatás ma még nem áll azon a szinten, hogy a cikkben foglaltakat ne tartanánk fantazmagóriának. Amúgy, szerencsére, sok minden elvben megvalósítható, amit az ember, értelmére, lelkiismeretére, világnézetére hallgatva mégsem hajt végre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!