Change We Can Believe In – hangzott Obama választási jelszava, és az amerikai választók többsége hinni akart a változásban. A nagy ígéretet azonban az első pillanattól próbára tette az egész amerikai és világgazdaság összeomlásával fenyegető válság és az egyre kilátástalanabbá váló afganisztáni háború.

Az ígéret szerzője három kérdést tesz fel. Az első: mi történt? Interjúk százai és fehér házi bizalmas dokumentumok áttanulmányozása révén Jonathan Alter egyedülálló – és élvezetes – betekintést nyújt nemcsak Obama első évének eseményei­be, hanem az amerikai politika mechanizmusába.
 
A második kérdés: milyen ember és milyen politikus? A szerző azt állítja, hogy „soha még ilyen keveset nem tudtunk valakiről, akit ennyire behatóan figyeltek”. Obamához és környezetéhez való közelségét hasznosítva ír vezetői stílusáról és a magánemberről.
 
A harmadik kérdés a legnehezebb: mennyire tette jól a dolgát?
 
Alter nem titkolja, hogy drukkol Obamának; beszámolójából egy rendkívüli intelligenciájú ember és egy nagy formátumú politikus képe bontakozik ki. Ugyanakkor a könyvében 2010 márciusáig követett események alapján súlyos kételyeket is megfogalmaz az Obama-ígéret beváltásával, beválthatóságával kapcsolatban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!