Magyarország szépségnagykövetét kerestük csütörtök este a The Beauty Ambassador elnevezésű versenyen. A rendezvény több pontján nem tűnt úgy, hogy más ez az esemény, mint bármelyik szépségverseny.

 
Hajda Eszter lett Magyarország új szépségnagykövete (Kállai Márton felvétele)

A Millenáris egyik termének közepén hatalmas színpad állt kifutóval. Dümdüdümm-zene szólt irtó hangosan, villóztak a fények, a háttérben pedig még egy füstgép is tevékenykedett, hangulatfokozásként. A széksorok kissé nehézkesen teltek meg.

Végül azért csak elkezdődött a nagy esemény, sorjáztak a lányok farmerben, fehér pólóban, de már akkurátusan berakott hajjal, alaposan kiszínezett arccal. Már itt kiderült: a topánka megfelelő viselése az alfája és ómegája a szereplésnek. Volt, aki kecses gazellaléptekkel szántotta fel a parkettet, míg mások esetében az is kétséges volt kissé, hogy elérnek-e a kifutó végéig.

És itt épp ez volt a lényeg. Ha szépségversenyről van szó, arra számít az ember, hogy többnyire profi, direkt erre a célra edzett lányokat fog látni a kifutón. Ez a verseny azonban elsősorban nem a szépségről, hanem a belső értékekről kívánt szólni, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a nők nem csak szépek vagy csak okosak, egyesíthetik mindkét jó tulajdonságot is magukban. Épp ezért fogalmazták meg úgy a versenyfelhívást: „legyen akár többgyermekes anyuka, akár plus size (40-es méret feletti – a szerk.) szépség, az ország bármelyik pontján élő, valódi értékekkel bíró, igazi nő foglalhatja majd el a kivételes pozíciót” – mármint a szépségnagykövetét. A döntőbe végül 18 lány kerül be.

A kérdésekre, mint például „Te miben találtad meg önmagad?”, vagy „Melyik volt életed legboldogabb napja?”, nem könnyű olyan válaszokat adni, amelyek a szépségversenyek sablonszövegeit túlszárnyalják. Az utóbbira egyébként egymás után ketten is azt felelték, legboldogabb napjuk az volt, amikor ellátogattak Vatikánba. Mivel összesen három kérdés volt, és ezek közül mindössze egy érdeklődött konkrétan az iránt, milyen belső értékekkel bírnak a lányok, mi az, ami szépségnagykövetként kiemelt céljuk lehet, ezért sokakról nem derült ki, mi miatt tekintenek máshogy erre a megmérettetésre, mint egy átlagos szépségversenyre. Volt azonban, akiről megtudtuk, hogy drogfüggő fiataloknak tart művészetterápiás foglalkozásokat, vagy éppen jógát oktat és a belső egyensúly megtalálására törekszik.
Miután ilyen, kissé hiányos képet sikerült szereznünk a lányokról, megkezdődött a fürdőruhás felvonulás. Villogtak a vakuk, ezerwattos mosolyok csillantak, és talán csak mi éreztük úgy, hogy a belső szépség (ami ennek a versenynek egyfajta mantrájává vált) némileg elsikkadt. Mivel előzőleg azért igyekeztünk tájékozódni a versenyzőkről az esemény honlapján, így tudtunk ezt-azt a lányokról. Van például, aki a nagyon szereti az állatokat: „Ha lehetne, egész kis állatkertem lenne itthon.” Más már igazi profinak számít a versenyzésben. „Tavaly két versenyt nyertem meg, a harmadik versenyen harmadik lettem” – tudtuk meg egyikükről, de mások is főként modellkarrierről álmodnak. Míg mi a külső és belső értékek közti különbségen töprengtünk, a lányok gyorsan be is fejezték a lenge felvonulást és szaladtak átöltözni. A harmadik, estélyi ruhás lépkedés szintén nem tartott túl sokáig, így hirtelen átalakult a verseny eredményhirdetéssé. Némi fejetlenség után végül csak meglett a győztes, a 19 éves Hajda Eszter, akivel nem sokkal nyereménye kézhezvétele után tudtunk néhány szót váltani. Még mindig rettenetesen izgult, de azért sikeresen állta a sajtó rohamát. Elmondta, hogy nemzetközi tanulmányokat hallgat, a jövőben diplomata szeretne lenni, főként a háborús övezetek politikája érdekli. Emellett viszont céljának tekinti az elkövetkező egy évben, hogy nagykövetként felhívja a figyelmet a sport fontosságára. Gyermekkora óta röplabdázik. Úgy véli, méltatlanul mellőzött sport ez, tervei közt szerepel akár egy egyesület létrehozása is. Céltudatosságát látva nem kételkedünk benne, hogy mindent megtesz majd álmai valóra váltásának érdekében.

Nagy örömmel fedeztük fel a színpadon, és a verseny után a társalgóban is Pataky Tímeát. Vele nemrég közölt lapunk interjút (VH, 2013. március 3.), akkor arról mesélt, hogyan tette fel az életét arra, hogy a fogyatékkal élők munkába állását segítse, illetve igyekszik a társadalom figyelmét ráirányítani a szklerózis multiplex betegségben szenvedők problémáira. Ezen a versenyen is azért indult, hogy minél több emberhez eljuttassa az üzenetet. Bár most „csak” második lett, tervei továbbra is hajtják. Már a május jár a fejében, amikor nagyobb rendezvényre készülnek, most csak pillanatnyi szomorúságot látunk a szemében. Ami valószínűleg arra ösztönzi majd, hogy más formában is megpróbáljon minél több embert megszólítani.

A verseny ezzel véget is ért, Magyarországnak ismét van szépségnagykövete, aki nem csak szépségével, de tudatos társadalmi szerepvállalásával is bizonyíthatja az elkövetkező évben: a nők egyszerre lehetnek okosak és mutatósak is.

Címkék: Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!