Barack Obama 2009-es hivatali esküjét követően Elizabeth Alexander – a beiktatásra írt – verse zárta a ceremóniát. Amerikának olyan elnöke lett, aki elkötelezett az irodalom iránt. Vakációin az elnök az aktuális szépirodalmi sikerkönyvek mellett a krimiket forgatja a leginkább, többnyire mégis olyan könyveket olvas, amelyek segítik a munkában. A Newsweek összeállításából szemezgettünk.

 
Barack Obama

Thomas L. Friedman: Hot, Flat and Crowded („Meleg, kövér és túlzsúfolt”)

A Pulitzer-díjas újságíró könyvében a zöld energia térnyerését szorgalmazza, már az alcíme is sokat elárul: Miért van szükségünk a zöld forradalomra, és hogyan újíthatja meg ez Amerikát.

George Pelecanos: The Way Home („Hazafelé”)

Obama nagy rajongója a krimiknek, a görög származású Pelecanos pedig az egyik legsikeresebb krimiíró manapság, több regénye (Feketén-fehéren, Az éjszakai kertész) magyarul is megjelent.

Richard Price: Lush Life („Buja élet”)

Egy újabb krimi, aminek Obama egyenesen reklámot is csinált, amikor kiderült, hogy 2009-es nyári vakációján ezt olvasta.

David McCullogh: John Adams

A történelmi regényeiről ismert szerző John Adamsről szóló könyve hatalmas siker volt, olyannyira, hogy még tévésorozatot is készítettek belőle. Ennek érdekessége, hogy Magyarországon forgatták.

Bard Leithauser: A Few Corrections („Néhány korrekció”)

A jelenkori amerikai irodalom egyik újabb sikerszerzője Leithauser. A re­­gény egy gyászjelentéssel in­­dul, amely az elhunyt életét visszanézve néhány korrekcióra szorul.

Jonathan Franzen: Freedom („Szabadság”)

Egy amerikai család, és ismerőseinek szerteágazó 20. századi történetét meséli el a könyv. Obama 2010-es nyári szabadsága alatt olvasta a könyvet, és egyszerűen csak fantasztikusnak nevezte.

Lou Cannon: President Reagan („Reagan elnök”)

Obama az egyik legátfogóbb Reagan-élet­­rajzot tanulmányozta. Tavaly feltehetően karácsonykor is a gazdasági válság megoldásával foglalkozott, talán ezért választotta egy szintén nehéz döntésekkel szembekerülő elnök biográfiáját.

Fareed Zakaria: A posztamerikai világ

Obama a megjelenéssel egyidőben, 2008 májusában olvasta a bestsellerré váló könyvet, amely sokak szerint külpolitikájára nagy hatással volt. A kötet alaptézise, hogy Amerikának partnerként, nem pedig vetélytársként kell tekintenie a jövőben az őt, ipari, gazdasági szempontból megelőző hatalmakra, így például Kínára, vagy a muzulmán országokra. A könyv magyarul a Demos kiadásában jelent meg.

Larry Bartels: Unequal Demokracy („Egyenlõtlen demokrácia”)

Az amerikai politológus könyvében arra keresi a választ, hogy a ’70-es évek elején miért kezdett jelentősen növekedni a tehetős és a szegényebb rétegek közötti különbség, és hogy ez mennyiben függ össze a kormányzó erők nézeteivel.

Jeffrey D. Sacks: Common Wealth („Közös vagyon”)

Az amerikai közgazdász az egyik legismertebb, és levitatottabb gazdasági szakember, aki ebben a könyvében is a túlnépesedést, és a globális gazdasági folyamatokat elemzi, nem túl derűlátóan.

Derek Walcott: Collected Poems (Összegyûjtött versek)

Obama néhány nappal megválasztása után jelent meg nyilvánosan Walcott könyvével a kezében. Az 1992-ben Nobel-díjjal kitüntetett karibi származású amerikai költő Közép-Amerika egyik legnagyobb ha­­tású írójának, művészének számít.

Jonathan Alter: Defining Moment („A meghatározó pillanat”)

Az amerikai újságíró elmélete szerint az USA Roosevelt hivatalba lépése előtt volt a legközelebb ahhoz, hogy diktatúrává váljon. A könyv bemutatja, hogyan kezelte a gazdasági válság okozta feszült helyzetet az új elnök. Egy újabb gazdasági világválság idején nem véletlenül ezt olvasgatta Obama.

Steve Coll: Ghosts Wars („Szellemek háborúja”)

A 2005-ös Pulitzer-díjas könyv a CIA titkos afganisztáni akciójáról számol be, a szovjet időktől egészen 2001. szeptember 11-ig. Coll egyébként a téma nagy szakértője, hiszen könyvet írt a bin Laden családról is.

John le Carré: A mi emberünk

A talán legismertebb élő kémregényíró legfrissebb könyve 2010 végén jelent meg, Obama pedig rögtön a karácsonyi szünetben el is olvasta.

A mű külön érdekessége, hogy az Obama család is felbukkan benne, egy párizsi jelenetben. A szerző művei magyarul is nagy népszerűségnek örvendenek.

Joseph O’Niell: Netherland (Hollandia)

A fiatal ír szerző könyve a 2008-as év egyik szenzációja volt. A mű egy Londonból New Yorkba telepedő holland férfiról szól, aki 2001-es terrortámadás utáni sokkot, és magánéleti válságát azzal próbálja feloldani, hogy külföldiekkel kezd krikettezni.

David Mitchell: The Thousand Autumns of Jacob de Zoet („Jacob de Zoet ezer õsze”)

A fiatal angol író történelmi regénye a 18. században játszódik: egy holland kereskedő és egy japán asszony szerelméről szól. 2010 egyik sikerkönyve volt.

Paul Harding: Tinkers („Drótos”)

Egy újabb Pulitzer-díjas mű Obama listáján. A Tinkers egy New England-i órásmesternek és fiának története. Ahogy a díj odaítélésekor írták: megrázó és felemelő regény.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!