Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája

 
A vágyakozás enciklopédiája

Sok-sok közös utazás, körtelekvárral elfogyasztott kéksajt és a padlón hagyott törülközők miatt kitörő veszekedés után Liv Vestbyvel közli a barátja: kiszeretett belőle. Liv elkönyveli, hét év boldogság jutott neki az életben, és hogy bánatát enyhítse, nekiáll enciklopédiát szerkeszteni ismert és kevésbé ismert személyiségek beteljesületlen szerelmeiről.

Hogy érezze, ő még egészen szerencsés.

A vágyakozás enciklopédiája csak az alcím műfajjelölése szerint regény: valójában novellák füzére, amelyeket az köt össze, hogy főhősök hiába sóvárognak a szerelmük után. Mégsem nem kell könnyes-nyálas történetektől tartani, mert ha valami távol áll a Vestby–Østby enciklopédiájában szereplő „szócikkektől”, az a szentimentalitás. Az elbeszélések nem idealizálják a szerelmet és a szerelmeseket sem. Annyira nem, hogy még az is belefér, Dante soha meg szólított szerelme, Beatrice, egy pehelyrécéket tenyésztő északnorvég család lánya vagy a milói Vénusz modellje önkielégítsen. Vagy az, hogy abba a lányba szeressen bele egy hajózási könyvtár munkatársa, aki csak a vécére kéredzkedik be az egyébként soha nem látogatott gyűjteménybe. Mégsem lesz ettől otromba a lexikonregény, a sár és az arany éppen olyan arányban vegyül benne, mint bennünk, mindennapi emberekben.

Ha bármiben is hasonlít a regényekre A vágyakozás enciklopédiája, az az, hogy nagyon nehéz letenni. Egyik története, még Liv Vestby szerkesztőé sem zárul megnyugtató happy enddel, de belengi őket egyfajta bájos, keserédes humor, amitől a legszörnyűbb sors sem tűnik annyira szomorúnak. Az sem, ha hét évből csak egy fél pár 43-as zokni maradt a mosógépben.

(Ford. Pap Vera-Ágnes. Park Könyvkiadó, 2015. 244 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!