Böngésző, a klasszikus fajtából – bármi mást is állít magáról címében és bevezetőjében e könyvecske, a kemény fedelek e jól ismert gyermekkönyv-műfajban fogant lapokat takarnak. Az ismertető locsi-fecsi, ad hoc és tudálékos, de inkább pusztán teljesen fölösleges szövegét jobban teszi a kedves könyvforgató, ha el sem olvassa, rögtön az izgalmas, Radnóti Blanka által rajzolt illusztrációkhoz lapoz.

 
Balaton - beszélgetős könyv - Libelli Kiadó

A rajzok ugyanis rögvest szerethetővé teszik a kiadványt, a rájuk biggyesztett feliratokat persze ismét negligálhatjuk – mert mit érdekli egy 2–6 éves gyereket, hogy a füredi kikötőben, a boglári strandon, a szigligeti várnál vagy a keszthelyi kastélynál járunk, neki ezek a helységnevek semmit nem jelentenek, a lényeg a kikötő, a vár és a kastély, no meg a strand színes látnivalói, akár a Balatont szegélyezik, akár egy másik tavat.

A kedves-humoros, fantáziában, színben, feltárásra váró részletekben egyként gazdag rajzok alakjai önmagukban is képesek megszólítani a célzott korosztályt – a saját nyelvükön, nem pedig olyan módon, amit az inkompetens „használati útmutató” előirányzott. Biciklizés, utazás, fürdés, vízparti homokvárépítés, játszótéri csúszdázás, esti körséta, palacsintázás-fagyizás, pecázás a mólóról – megannyi új tapasztalat a piciknek, akik ezt az esti mese alkalmával össze is vethetik a rajzok fantáziadússágával. Így találkozik igazán szülő és gyermek, a képzelet és a valóság szélesedő mezsgyéjén.
(Libell Kiadó, 2014. 62 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!