Magyar csapat is részt vesz a hétvégi, göteborgi BBQ-világbajnokságon.

 
A magyar csapat. Balra Lázár Chef - Fotó: lazarchef.hu/Földi Réka

– Azt mondják, a magyar bográcsos, szalonnasütős nemzet, miközben itt a BBQ is. Megy ez nekünk?

– A BBQ-ban még egyáltalán nem vagyunk jók, hiszen nálunk inkább a grillezés az, amit a kertben szoktunk végezni. A BBQ-t annyira nem ismerik hazánkban, ezért is álltam a népszerűsítése mellé.

– A svédországi BBQ-vb-n miben és mitől lehetünk esélyesek mi, magyarok?

– Esély mindig van, jelen esetben akkor, hogyha az amerikaiak eltörik a kezüket, a korábbi világbajnok odaégeti a húst, a szintén nagyon esélyes finnek pedig bal lábbal kelnek fel… A viccet félretéve: nem a versenyzés a lényeg, hanem az, hogy képviseljük az egyedülálló ízvilággal rendelkező magyar konyhát a világban.

– Mennyire számít a pácolás, és hol lehet elrontani leginkább?

– A pácolást mi, magyarok eddig olyan értelemben használtuk, hogy az idős marha vagy a rosszul kiválasztott húsrész egy olajos, mustáros pác után ehetővé váljon. Ma már szerencsére vannak olyan hentesboltok, hentesek, akik a minőségi magyar húst kínálják. Ennek a lényege az viszont, hogy nem kell pácolni a húst ahhoz, hogy puha legyen.

– Hogyan, milyen hússal érdemes elkezdeni a BBQ-sütést annak, aki még nem próbálta?

– Ha valaki még nem BBQ-zott vagy kezdő, a következőt ajánlanám. Vegyen egy 2,5 kg-os csont nélküli tarját, ízesítse be úgy, ahogy szereti, majd egészben tegye sütőbe, és alsó-felső sütési módon, alsó tálcaszinten 120 fokon süsse 5 órán keresztül. Ezt követően izzítsa be a grillt, és 10-15 perc alatt adjon egy külső kérget a megsült húsnak.

– Ahhoz, hogy tartani lehessen a megfelelő hőfokot, a versenyen speciális felszerelésre van szükség. Milyen tippeket adna azoknak, aki nyílt tűzön bbq-znak, hogyan tudják az állandó hőfokot tartani?

– Nagyon fontos a megfelelő faszén és brikett, amik hosszan tudják tartani a hőt, tehát inkább válasszunk Landmann brikettet és faszenet. A többi pedig már gyakorlás kérdése.

– Milyen szempontok szerint választottátok ki a magyar csapat tagjait? Ki miben erős, kinek mi a specialitása?

– A világbajnokság célja a grillezés népszerűsítése, így a séfek mellett olyan csapattagok is indulhatnak, akiknek nem szakmájuk a főzés, de lelkes amatőrökként a BBQ igazi megszállottjai. A Landmann Hungary Team további tagjai között van külföldön szolgálatot teljesítő katonatiszt, gépészmérnökök, élelmiszermérnök, óvónő és szinkronvágó is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!