Ezentúl nem kell a jeruzsálemi Izrael Múzeumba zarándokolni, hogy megtekintsük a Világörökség részét képző holt-tengeri tekercseket.

 
A legrégebbi ismert bibliai tárgyú kézirat

Az egyedülálló és felbecsülhetetlen értékű kulturális örökség már feldolgozott részéhez bárki hozzáférhet a világhálón (dss.collec­tions.imj.org.il).

A digitalizálás 2008-ban indult az Izraeli Régészeti Hivatal (Israel Antiquities Authority) és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központjának együttműködésében, amelynek során a töredékekről nagy felbontású, 1200 megapixeles felvételek készültek. A felületen az eredeti, héber szövegek mellett az angol nyelvű fordítás is elérhető. A Google nem kér és nem is fogad el fizetséget a most végzett munkáért, ugyanis nem profitszerző tevékenységként kezeli. Viszont nem hoznak nyilvánosságra adatokat a projekt teljes költségéről, vagy a partnerekkel kötött megállapodásról.

A Google célja: mindenki számára elérhetővé tenni a világ történelmi és kulturális kincseit. Ilyen kezdeményezés részükről még az Art Projekt, a Yad Vashem Holokausztgyűjteményének digitalizálása, vagy éppen a madridi Prado műkincseinek online bemutatása. A cég bízik abban, hogy évek múlva még több holt-tengeri tekercs kerül a világhálóra. A mostani munkáról Josszi Matiasz professzor, az izraeli Google-központ ügyvezető igazgatója azt mondta: előmozdíthatja a 20. század egyik legfontosabb régészeti felfedezésével kapcsolatos kutatásokat, és segít megőrizni a világörökség részét jelentő páratlan dokumentumokat.

 

A holt-tengeri tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok – a Krisztus születése előtti 3. és születése utáni 1. század között keletkeztek, amelyeket 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől a Júdeai-sivatagban. Anyaguk többségében pergamen és papirusz (részben egytized milliméternyi vastagságú állatbőrre íródtak), a rajtuk szereplő írások nyelve nagyrészt héber, de van néhány görög és arámi is. A szövegek utasításokat tartalmaznak például a templomok felépítéséről és működtetéséről, illetve a korabeli zsidó és keresztény közösségek életéről. 1947 és 1956 között összesen 900 tekercset találtak. Az elsőre 1947-ben beduin pásztorok bukkantak a Kumrám-hegység egyik barlangjában, később még 11 hasonló tartalmú barlangot fedeztek fel. Az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangban vörösréz tekercspárost is találtak.

Címkék: Raúl, múzeum, tudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!