A legkisebbeknek (és szüleiknek) készült a belga illusztrátor böngészője, melyben Ottó, a kölyökmacska – KandúrBandi apjával – bekocsikázza a művész hihetetlenül izgalmas szemléletű és ábrázolású városát, ahol minden színnek, formának, figurának története, kontextusa, (így) jelentése van, ráadásul a szülő és kölyke (khm… gyermeke) a kiadvány ellentétes oldalairól is (egymással szemközt) silabizálhatja a furábbnál furább, kipufogógázt lövellő autókat (nemegyszer groteszk, állat-gép hibrideket), a fagyizó, virágot cipelő, vizet fröcskölő elefántokat (a tárgyak képi kontúrja ua.).

 
Tom Schamp, Ottó és a város

Kedvencem a szár­­nyasoltárt elemelni igyekvő sátánista bakkecske, de mókás túránkat végigkíséri a söröskorsó alakú pingvin, a különféle frizurákat viselő oroszlán, a ké­­ményseprő feketerigó, a divatozó Rózsa­­szín Párduc stb., s mindezek hátterében a mindennapi tárgyaink kifacsart, újabb funkciókat nyert alakjaiból felépített városkép.

Tom Schamp világa egyfajta video­gram, a jelenkori klipkultúra gyorsvágású képsorainak áttűnéseit egyszerre ábrázolja – annyira sokrétegű, tömény információözönt zúdít ránk, kizárt, hogy a szülő-gyerek kombó együttműködése nélkül maradéktalanul felfedezhető lenne. A számtalan tematikus böngészők közül művészi jelentésbőségével, alkotástechnikai egyediségével (néhol Escher-szerű víziók), ötletességével rí ki. Egyre csak forgatom, forgatom… 

 

Tom Schamp, Ottó és a város
Budapest, Csimota Kiadó, 2010.
Ford. Szabó T. Anna [16 o.] 2500 Ft

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!