Rövid, a művész személyét középpontba állító, Magyarországon még szokatlannak számító popup kiállításokat rendez az Art Salon Társalgó Galéria. Erről kérdeztük a galéria vezetőjét, Borsos Mihály fotóművészt.

 
Rajcsók Attila „A jövő emlékei” című projektje során felidézi a halotti maszk technikáját a saját arcáról vett lenyomattal - kiállítás az Art Salon Galériában

– Mivel készülnek az őszi szezonra?

– Nagyon forró őszi programot raktunk össze kurátortársammal, Máté Zsófiával, ami úgynevezett „pop-up” kiállításokra épül. Ezek jellemzője, hogy rövid ideig tartanak viszonylag kevés műtárggyal, viszont mozgalmasak és nagyon informatívak. Decemberig egykét hetente fogjuk cserélni a kiállításokat, amelyek péntekenként megnyitóval kezdődnek, szombatonként a művészekkel lehet jobban megismerkedni a galériában, végül pedig egy attrakcióval megbolondított finisszázzsal zárulnak.

– Kiknek a műveit láthatjuk?

– A szeptember 29-én nyílt pop-up kiállításon Rajcsók Attila szobrait állítottuk ki, aki „A jövő emlékei” című projektje során felidézi a halotti maszk technikáját a saját arcáról vett lenyomattal (képünkön). A finisszázs programjában helyben is elkészít a művész egy portrét, hogy a közönség is megismerje hogyan dolgozik. Utána Ábel Tamás üvegművész kiállítása következik. Őt Borszéki Zita és Zalakovács József grafikai, páros tárlata követi, ahol a divat és absztrakció találkoznak majd. Majd PAF, vagyis Pintér András Ferenc gesztusfestő kisméretű művei láthatók.

– Mi az előnye ezeknek a pop-up kiállításoknak?

– Gyorsak, és közben nagyon jó lehetőséget nyújtanak, hogy jobban meg lehessen ismerni a művészeket és az alkotásaikat.

– Sok fiatal művésszel dolgozik. Nehéz rátalálni a tehetségekre?

– Egyáltalán nem, egymást hozzák. Sokan hívnak a műtermeikbe, hogy megmutassák, min dolgoznak. Azt látom, hogy nehéz a mai fiatal művészeknek. Régebben úgy gondoltam, hogy a rendszerváltást követően a szabadságélmény szárnyakat ad, de tévedtem. Könnyebb, amikor valami ellen markánsan meg tudjuk magunkat fogalmazni. Most úgy látom, hogy a társadalmi érzékenység újra megjelenik a kortárs művészetben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!