Meddig tudja ön, Kedves Olvasó, visszavezetni őseinek sorát? Nagyszüleiig? Szépanyjáig? Levédiáig? Atlantiszig? Ádám Éváig? Na jó, maradjunk a valóság talaján, a tudománynál: tudja, ki volt az ön 185 milliomodik szépapja? Hal volt, ahogy mindannyiunké. S azt tudta, hogy csillagporból vétettünk mindahányan?

 
Richard Dawkins, A valóság varázsa Budapest, Libri Kiadó, 2011. Forditotta: Kelemen László, 272 o.

Hogy miből van a Nap, hogy miért nem tudjuk fellelni a koboldok aranyát a szivárvány tövében? (Sem koboldok nincsenek a valóságban, sem a szivárványnak töve.) Hogyan keletkezett az univerzum, vannak-e földönkívüli lények, miért vannak földrengések, s egyáltalán miért történnek a dolgok? Nos, a világhírű Richard Dawkins legújabb tudomány-népszerűsítő, ismeretterjesztő kötetéből, minderre választ kap, ráadásul olyan nyelven, amit bölcsészvégzettséggel is könnyen megérthet.

A babonáktól és csodáktól (nemkülönben az ostobaságoktól) messze eltávolodva, a kiváló tollú zoológus professzor a valóság megannyi részletét tárja föl tizenkét fejezetbe foglalva szilárdan a tudomány mezsgyéjén állva, ugyanakkor költői szépségükben. A képes beszéd kiterjesztésében, s az olvasói megértés könnyebbé tételében segítségére volt a szintén világszerte méltatott illusztrátor, Dave McKean (elég csak Neil Gaimannal és Stephen Kinggel való közös munkáira utalni).

Ugyanakkor a magyar piaci viszonyok ismeretében nem meglepő, hogy a magyar kiadás nem hangsúlyozza (meg sem említi), hogy ez a könyv elsősorban gyerekeknek készült (szülő és csemetéje együttolvasására szánták), és a megszólított olvasót a fordítás – amely gyorsan követte az angol megjelenést – önözi. Ezt leszámítva árnyék nem vetülhet a kiadványra: gyönyörű kivitelezésű, hihetetlen belső gazdagsággal. Laiku­soknak, középhaladóknak, gyermekeknek, a valóság igaz megértőinek letehetetlen olvasmány, valódi élmény.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!