Viktor Pelevin neve rég nem ismeretlen a magyar olvasók számára. A Számok, a Generation „P” és az Empire „V” szerzőjének egyik legbizarrabb és egyben legjobb műve újra a könyvesboltok polcaira került.

 
Viktor Pelevin, A rettenet sisakja, Cartaphilus Kiadó, 2011. Fordította Bratka László. 237 o.,

A kortárs orosz irodalom fenegyereke A rettenet sisakja című drámájában gyakorlatilag kihúzza a talajt az olvasó lába alól. A mű az antik görög mondakör egyik alapfiguráját, a labirintusban barangoló Minótauroszt idézi meg a 21. század személytelen légkörében. A számítógép előtt ülő, személyazonosságukat soha fel nem fedő modern kor gyermekei egy groteszk, ijesztő rémdrámában ébrednek. Senki sem tudja, hol van. Senki sem tudja, hol vannak a többiek. Senki sem tudja, hogyan juthat ki.

Csak a semmiből érkező üzenetek vannak. A monitor előtt ülve végtelen, polifonikus párbeszédet folytatnak, melyben nem lehet eldönteni, ki kihez beszél, ki tud lényeges információkat, ki az, aki be van avatva a misztériumba. Egyéni, páros és közös gondolatmenetek vallásról, szellemről, reményről, és egy soha meg nem érthető alakról, a Minótauroszról. A mítoszok világának modern korba helyezése, a hihetetlen hihetővé tétele olyan igazságok kimondására csábítja a billentyűzet előtt ülő, folyton csak válaszra váró, de valójában tehetetlen „hősöket”, melyeknek megfogalmazása közben saját (szellemi és fizikai) valójukba vetett szilárd hitük rendül meg. Menekülni kéne, ám nem csak nincs hova és nincs ki elől futni, de végül mindig ugyanoda, önmaguk legrejtettebb titkaihoz érnek vissza.

Játék a beszélő nevekkel, irodalmi utalásokkal, szikár párbeszédeket követő bonyolult filozófiai eszmefuttatások, a létkérdések megválaszolhatatlansága miatti tehetetlenség komikuma – Pelevin játszik az olvasóval, élvezi, hogy elbizonytalaníthatja őt is, belevezeti a labirintusba, ahonnan egykönnyen nem lehet kijutni. A kötet nemcsak letehetetlen, hanem egyben hosszú időre ellátja az embert nyomasztó, izgalmas gondolatokkal is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!