Sárkányok mindig lesznek, Petőfi Irodalmi Múzeum

 
Sárkányok mindig lesznek, Petőfi Irodalmi Múzeum - Fotó: Gál Csaba

A nemes győzelem alapja és feltétele az ellenfél tisztelete és a róla való tudás megszerzése. Mi sem bizonyítja jobban-e tételt, mint az ember(iség) sárkányokkal vívott örök küzdelme és annak átfogó, színes, informatív, ugyanakkor megkapó-megható áttekintése: a Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállítása. Egyszerre szerethető és hasznos tárlat a „Sárkányok mindig lesznek”, ráadásul igazi családegyesítő program, mert miközben minden korosztály maga is szembenézhet a szörnyekkel, párbeszédet is indít a generációk között.

Mert mindenkinek megvan a maga sárkánya, ez az első és legfontosabb dolog, amire már az „előszobában” rájövünk legkedvesebb magyar íróink segítségével: hiszen Zrínyitől Jékely Zoltánon át Kovács András Ferencig sokan megörökítették harcaikat – őket is egybetereli a tárlat. És a mesemágus, Boldizsár Ildikó szavai találóan készítik elő utunkat a sárkányok földjén, amely a közösség külső ellenségéből a belső ellenfélig vezet el: „A mese nem azt állítja, hogy azt elég visszaszerezni, hanem azt, hogy maradéktalanul le kell számolni azzal, ami veszélyezteti egész-ségünket. Ha megkegyelmezünk az utolsó feje épségéért könyörgő sárkánynak, kiengedjük kezünkből életünk fonalát.”

Miközben a gyerek előreszalad, hogy lovagi sisakot próbáljon és sárkánylábat tapogasson (a kiállítás rendkívül interaktív és tartalmas a kicsik számára is), megnyílik körülöttünk a küzdelmek világa, melyeket elődeink folytattak a Föld minden szögletében, hogy nekünk már „csak” saját szörnyeinkkel kelljen megküzdeni. Mindennek átélése és megértése után ott ér véget a túra, ahol valójában annak idején elkezdődött, a sárkányos mesék „gyerekszobájában”. Hiszen születésünkkel egy időben annak idején egy sárkánytojás is megrepedt…


A kiállítás november 6-ig látogatható

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!