Magyarország után már külföldre terjeszkedne Gerendai Károly, a Sziget fesztivál alapítója, akit frissen tartanak az új ötletek.

 
Gerendai már külföldre kacsintgat

– Jobb lesz-e az idei Sziget a tavalyinál?

– Minden évben úgy indulunk a Sziget szervezésének, hogy elemezzük a korábbi hibákat, figyelembe vesszük az igényeket, igyekszünk mindig jobbat csinálni szolgáltatásaiban, akár programjaiban, de a fellépők megítélése szubjektív, van, akinek jobb az idei felhozatal és van, aki a tavalyit szerette jobban.

– Nem fullad ki? Már rutinból is megy.

– Kifulladóban biztos nincs, egyre jobban működik, de voltak már programhelyszínek, amik elfáradtak, ha úgy tetszik, kifulladtak, ilyenkor igyekszünk valami újat, aktuálisabbat, trendibbet kitalálni helyettük. Tizenkilencedik alkalommal természetes, hogy sok minden rutinból megy, de mindig akadnak új problémák, új ötletek. Ezek bennünket is frissen tartanak. Nekem szerencsére már csak azzal kell foglalkoznom, ami érdekel, a többi feladatokkal megbízhatom a kollégákat.

– A gyerekei szigetjárók?

– A nagyfiam egyidős a Szigettel, már évek óta aktív szigetjáró. A kicsik még a Gyerek Szigetet szeretik jobban, de minden évben meglátogatnak néhány órára.

– Mióta nyereséges a vállalkozás?

– Az első két év komoly veszteségei után, már 1995-től többé-kevésbé nyereséges a fesztivál, bár 1998-ig a felhalmozott tartozásokra ment el a nyereség. Persze volt azóta is jobb és rosszabb év. Volt, amikor a rossz időjárás elvitte a Sziget teljes nyereségét, de szerencsére a többi rendezvényünk abban az évben is jól muzsikált, így a cégünk gazdaságilag folyamatosan sikeres tudott maradni. Most attól tartunk, hogy a különböző hivatalos szervek sarcai és a terület bérleti díja viszik majd el a Sziget hasznát.

– Szent a béke a fővárosi és az újpesti önkormányzattal?

– Meglátjuk, hogy mennyire működnek hosszú távon az idén megállapított feltételek.

– Mi, illetve ki lesz az idei Sziget legnagyobb durranása és mik a legfontosabb újítások?

– Igyekeztünk úgy szervezni a Szigetet, hogy legyenek aktuális sztárok, akik a nemzetközi fesztiválpalettán mindenhol főzenekarnak számítanak, de jöjjenek olyanok is, akik itthon még nem annyira ismertek, de külföldön már sztárnak számítanak. Emellett elhívtunk olyan előadókat, akik már bizonyítottak a Szigeten és a közönség visszavárja őket. Sajnos az egyik legnagyobb dobásunk, Amy Winehouse lemondta az egész turnéját, de szerencsére sikerült a Volt fesztivál legnagyobb közönségsikerét hozó 30 Seconds to Mars zenekart az utolsó pillanatban rávennünk, hogy ugorjanak be Amy megüresedett helyére. Újítás lesz például az Európa Színpad, ahol az európai országok legnagyobb helyi sztárjai lépnek fel, illetve lesznek műszaki innovációk, például a készpénzmentes fizetést lehetővé tévő fesztiválkártya.

– Mekkora az idei fesztivál költségvetése?

– Mivel nem emelünk jegyárat, ezért igyekeztünk a kiadásokat is szinten tartani. A fővárosi pluszterhek miatt, azonban végül nő egy kicsit a költségvetés, így most kb. 2,75-2,8 milliárd között fog megállni.

– Melyik szigetes rendezvény a kedvence?

– A legjobban nyilván a Szigettel nőttem össze, hisz lassan 20 éve csinálom, de úgy gondolom, hogy sikerül több olyan fesztivált is szerveztünk az évek során, ami közel áll az én szívemhez is. A legutóbbi kedvencem a Budai Gourmet nevű gasztronómiai fesztivál. Azt azonban látni kell, hogy a legtöbb rendezvényt már régóta nem magunknak szervezzük, már nem az én korosztályom a célcsoport, ha szabad ilyen marketingesen fogalmaznom.

– Úgy tűnik, bármibe kezd, akár ötletgazdaként, akár befektetőként, az bejön. Mi a következő terve?

– Voltak azért kudarcaim is, de most leginkább a nemzetközi terjeszkedést preferálom a Sziget Szervezőirodával. Remélem, jövőre már lesz újabb fesztiválunk a határainkon túl.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!