A Sziget idei újdonságai közé tartozik a Sziget Paradise és Lassúzó Sátor is. Szép Fruzsina programfelelős szerint ezen a helyszínen az emberi kapcsolatok, a személyes viszonyok, a szeretet, a szerelem és a törődés lesz a középpontban.

  <h1>Minden mûfaj helyet kap a Szigeten, a hangulatra idén sem lesz panasz</h1>-
  <h1>Kállai Márton felvételei</h1>-

Minden mûfaj helyet kap a Szigeten, a hangulatra idén sem lesz panasz

- – Kép 1/2

Déltől este 10-ig játékok, önismereti tréningek, előadások (Mester Dóra szexológus, Bácskai Juli pszichológus, Erőss Zsolt hegymászó), tánctanítás (mambo, rumba, szamba, tangó, merenge) várja az érdeklődőket, 22 órától hajnalig pedig vendég DJ-k speciális, lassú számokból álló szetteket adnak elő. Élmény- és érintésterápia is lesz naponta háromszor a Bodyssey társulat vezetésével, valamint ingyenes ölelés is.

Szintén unikális a kortárs képzőművészeti kultúrzóna, a KuZo, ahol harminc magyar, európai és latin-amerikai fiatal képzőművész készít a helyszínen különböző installációkat, amelyekbe az arra járók is „beleszólhatnak”, hozzátehetnek.

A Pop-Rock Nagyszínpad, a Világzenei Nagyszínpad, az A38-Wan2 Színpad, a Rock-Metál Nagyszínpad, a Party Aréna, az MR2-Petőfi Rádió Színpad és a többi, már jól ismert helyszín mellett az augusztus 10–15. közötti fesztiválon további újdonságok is akadnak bőven. Elővételben, de akár a helyszínen is megvásárolható a Citypass kártya, amellyel ingyen látogathatók a budapesti fürdők és strandok, teljesen ingyenes a tömegközlekedés és külön busz-, valamint hajójáratot is indítanak a citypassosok számára. A kártya hétezer forintba (vagy 25 euróba) kerül, augusztus 5. és 17. között érvényes, illetve létezik kétnapos változata is, kétezer forintért.

A Sziget idei fő témája Kelet-Közép-Európa a rendszerváltozás idején, aminek egyik oka, hogy a Roma Sátor idén ünnepli tízéves fennállását. Új helyszín lesz az Európa Színpad, ahol nagyrészt kelet-közép-európai zenészek lépnek föl.

A Kelet-Közép-Európa vurstli is idén debütál. – A Nagyszínpaddal szemben, a Hungarikum falu mellett egy nagy, nemzetközi utcaszínházat, igazi ’60-as, ’70-es évekbeli hangulatot teremtünk – mondta a VH-nak Borsa Kata, helyszínfelelős. 14 és 22 óra között, ha belépsz a vurstli kapuján, biztosan történik veled valami, benne leszel a „műsorban”. Kel­lé­kek: retró vidámparki játékok, mint például jósda, dobójáték, horgászat, céllövölde, vattacukor, erőművész, mesecsónak. Lesz rendőrőrs, kocsma, igazoltatás, a történeteket pedig színészek irányítják. Délután filmvetítés (például Böbe baba, A Tenkes kapitánya, Öveges professzor, Balaton és Budapest retró), előadás, 23 órától pedig Pál Kálmán rendezésében beavató színházi projektet nézhetnek meg az érdeklődők. Ide­köl­tözik a Múzeumi negyed is, a Hungarikum falu idei témája a szüret lesz.

A Sziget jelképe lehet a Vodafone 30 méter magas és több mint 250 m²-es LED-fallal rendelkező „szupertornya”.

A kilátóként is működő torony roppant gyors mobilinternetet varázsol a Szigetre, és 200 kiállással ingyenes telefontöltő állomásként is üzemel. Minden este 21 órától több mint 1,5 millió LED diódára komponált „Fénysebességgel a jövőbe” című hang- és fényjáték hallható-látható, amelyet a Kiégő Izzók vizuális művészcsoport jegyez. Lift megy majd a földtől 14 méterre lévő teraszhoz, ahol bár is működik és délután 4-től hajnalig magyar DJ-ék cserélgetik a lemezeket.

 

Nagy-Britannia egyik legnagyobb példányszámban eladott napilapja, a The Independent online szerkesztősége Európa öt legjobb fesztiválja közé sorolta a Szigetet. Korábban a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál sorába választotta a budapestit. A brit napilap szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.

 

A Volt Fesztiválon a 30 Seconds To Mars koncertjén harmincezren voltak. A sikert látva, a Sziget szervezői úgy gondolták, hogy Amy Winehouse megüresedett helyére őket hívják meg a Nagyszínpadra. Amy öt héttel a fesztivál előtt mondta le összes európai, így a szigetes koncertjét is. Az idei Szigetre a tavalyi áron juthatunk be: a napijegy 12 ezer forintba kerül. A VIP-kemping hivatalosan is betelt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!