Két német fiú érkezik elsőként a beköltözők közül. Siettek, mert jó helyen akarják felállítani sátrukat. Először jöttek a Szigetre, tavasz óta erre spórolnak, leginkább Prince és a White Lies koncertjeit várják. Ma már 98 százalékos a készültség, a kisebb programhelyszínek összerakása és a „finomra hangolás” zajlik még, hogy holnap a Gesztivállal elkezdődjön a 19. Sziget fesztivál.

  <h1>A szervezők az ígérik, a hétfői nyitásra minden készen áll majd</h1>-
  <h1>Az eladók tartanak attól, hogy elesnek a jattól
</h1>-
  <h1>Az elsõ lakók már pénteken felállították a sátrakat</h1>-

A szervezők az ígérik, a hétfői nyitásra minden készen áll majd

- – Kép 1/3

A -1. napon Geszti Péter mutatja be eddigi zenekarainak legnagyobb slágereit, majd kedden, augusztus 9-én, a világhírű amerikai énekes, Prince lép fel a Nagyszínpadon.

A gitárok, dobok helyett még a kalapácsok és a fúrók adják a ritmust. A színpadok közötti betonúton a robogóval közlekedő szervezők és építők versenyeznek. A vendéglátósok pultjaikat rakják össze, sokan az áramra vagy a vizesblokkra várnak. A színpadosok több tízkilós vas- és acélelemeket pakolnak le a teherautók platóiról, a reflektor- és kivetítőállványok a magasba törnek. Huzalok, szerszámok mindenfelé. Így, a szokásos tömeg nélkül érződik csak igazán grandiózusnak a Nagyszínpad. Amelyhez egyébként nagyobb kivetítők kerülnek, de megnő a Wan2–A38 színpad mérete, valamint a Party Arénáé is. Javítanak a közvilágításon és az ígéretek szerint több lesz a vizesblokk. A szervezők felkészültek az esőre is: munkagépek állnak bevetésre készen, hogy ha kell, homokot vagy murvát szórjanak a sáros helyekre, de eső ellen gumi járólapok és falapok is rendelkezésre állnak. Nagy hangsúlyt kap a közbiztonság: „operatív irányítási központ” alakul, amelyben az összes illetékes részt vesz és a fiatalkorúak védelmében – akiket például alkohollal nem szolgálhatnak ki – megkülönböztető karszalagot is bevezetnek.

Elővételben nagyjából annyi bérlet fogyott, mint tavaly, viszont a hetijegy-vásárlók között több a külföldi, mint az elmúlt évben, többségük holland, ők kb. tízezren érkeznek, de sok német, olasz és angol vendég is jön. A hazai látogatók inkább a napijegy-vásárlásban viszik majd a prímet.

A fesztiválkártya, amely az idei Sziget újdonsága, nem mindenkinek tetszik. Az egyik bódé alkalmazottja szerint így kevesebb eladóval is képesek működni a vendéglátóhelyek, ráadásul elcsúsznak a jattól, mivel nem készpénzzel, hanem kizárólag a fesztiválkártyával lehet fizetni minden árusnál. A szervezők szerint viszont így sokkal gyorsabb a fizetés, nem kell vesződni a visszajáróval és a készpénz helyett csak a kártyára kell figyelnünk.

A készpénzt fesztiválkártyára cserélni számos bódénál lehet. Az egyiknél üldögélő lány mutatja az óriási kasszát, ahová a beváltott pénzt teszik majd. – Ha megtelik, szólunk és elviszik, sok biztonsági ember lesz körülöttünk, meg egy plexi fal köztem és a látogatók között. Dóri szerint azért éri meg itt dolgozni, mert jó a társaság és bár nekik is 12 óra egy műszak, mégsem „szakadnak meg a munkától”. Hogy mennyi pénzt kap az egy heti munkáért, nem árulhatja el.

Négy lány álldogál egy fa árnyékában, körülöttük hatalmas szatyrok és táskák, egyikük sincs még 23 éves. – Mezőtúrról jöttünk, a főnökünket várjuk, a vizes blokkoknál fogunk dolgozni, és kint is alszunk, sátorban. Először járnak itt, nem titkolóznak: 6500 forintot kapnak majd naponta, de nem akarják „elbulizni” mindet, ráadásul majd utólag kapják meg a pénzt. Az egyik palacsintát kínáló árus elárulta: 600-1000 forint az óradíj, beosztástól függően, de a bevételből nem kapnak semmit. Voltak már egyéb fesztiválon is, azokon jól fogyott az édes és a sós palacsinta. – Nagy meló lesz a napi 12 óra, két műszakban összesen nyolcan fogunk dolgozni Ahogy végeztünk, megyünk haza, nem lesz erőnk bulizni, az biztos. A hot dog árus 650 forintért adja majd a virslis kiflit. – Itt először dolgozom, de hasonló rendezvényeken már voltam. Gyorsan lehet viszonylag sok pénzt keresni, igaz, elég strapás a napi 12 óra meló, de megéri. Egy-két koncertet meg is nézek majd, aztán biciklivel hazamegyek és alszom néhány órát. A legtöbb vendéglátós csak vasárnap nyit ki, addigra a külföldi szigetelők többsége várhatóan már beköltözik.

 

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által bejelentett tüntetéssel kapcsolatban lapunknak azt mondta: ha a januárban tett bejelentést visszavonták, és új bejelentéssel éltek, akkor a rendőrségnek valóban nincs hatásköre a demonstráció tudomásulvételére, ám ha nem új bejelentést tettek, hanem csupán módosították a korábbit, jelezve, hogy a rendőrség által már tudomásul vett időszakon belül később kezdenék meg a tüntetést, akkor nincs változás a korábbi helyzethez képest, és megtarthatják a tüntetést a Sziget fesztivál területén is. Ám – teszi hozzá Kádár – fontos megjegyezni, hogy nyilvánvalóan joggal való visszaélésről van szó a vármegyések részéről, hiszen azt már januárban is tudni lehetett, hogy augusztusban a Hajógyári-szigeten egyhetes fesztivál lesz, a benzin árának alakulását viszont nem láthatták előre.

 

A Sziget számokban

Összköltségvetés: 1,7 milliárd forint

42 országból 199 külföldi produkció

1500 biztonsági ember, nagyjából annyi, mint tavaly

400 fős egészségügyi személyzet

1550 WC

 

Programok:

augusztus 10., szerda: 20.30 Motörhead, 21.50 Pulp, 23.30 Hurt, 23.30 Szandi

augusztus 11., csütörtök: 18.30 Good Charlotte , 18.30 Lajkó Félix és Palya Bea, 20.30 Judas Priest, 21.30 The Chemical Brothers

augusztus 12., péntek: 18.30 Skunk Anansie, 18.40 Zagar, 21.30 The Prodigy), 23.30 Korda György-Balázs Klári

augusztus 13., szombat: 18.40 Kowalsky meg a Vega, 20.00 Kaiser Chiefs (Pop-Rock, 21.30 Thirty Seconds to Mars, 21.30 Goran Bregovic Wedding and Funeral Band

augusztus 14., vasárnap: 20.00 Manic Street Preachers, 21.30 White Lies, 21.30 Tankcsapda, 23.30 Dolly Roll 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!