Idén válik nagykorúvá a Sziget fesztivál, aminek létrehozásával a szervezők 18 évvel ezelőtt egy sokszínű, változatos, később multikulturális kavalkádot alkottak, és az évek múlásával ez lett a Sziget védjegye. Idén eddig három különböző nemzetközi fórumon is a legjobbak közé sorolták a fesztivált.

 
Amy Winehouse is a Sziget vendége lesz

Az augusztus 10–15-e között megrendezendő eseményre a szervezők nem emelnek jegyárat, ráadásul gyorsabb, kényelmesebb lesz a kiszolgálás a Sziget egész területén, hiszen a tavalyi kísérleti programot kiterjesztik az egész fesztiválra. Eszerint eltűnik a készpénz, és a Szigeten csak Sziget kártyával, esetleg okostelefonnal lehet majd fizetni.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei Szigeten fellép mások mellett Amy Winehouse, a Kasabian, a Pulp, az Interpol, a Chemical Brothers és a National. Azóta újabb ismert nevek is csatlakoztak a fellépők listájához, közülük kiemelkedik a brit Manic Street Preachers, amely tavaly is óriási sikerrel koncertezett a nagyszínpadon, valamint a La Roux és a White Lies.

„Továbbra sincs aláírt szerződés a Fővárosi Önkormányzattal, holott már két hónapja megszületett a megállapodás. A tervezet hamarosan ismét a közgyűlés elé kerül” – nyilatkozta Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója, ám ennek ellenére a program 90 százalékban már összeállt.

A „mínusz egyedik” napon például hosszú kihagyás után a fesztivál közönsége találkozhat Geszti Péterrel. „Megtisztelő számomra olyan státuszban fellépni a Szigeten, ahol eddig is a legjobb zenekarok, az LGT, az Illés, a Kispál és a Borz vagy a Tankcsapda szerepeltek” – fejezte ki örömét Geszti. Zenészbarátait hívja meg egy nagy közös koncertre, hogy együtt játsszák el a legsikeresebb Geszti-szerzeményeket, a közösen szerzett műveiket. Első Emelet, A dzsungel könyve, Rapülők és Jazz+Az slágerek csendülnek fel eredeti hangszerelésben.

„A Sziget a nyugat-európai fiatalok legkedveltebb találkozóhelye, ugyanakkor a nagy nemzetközi sztárok valamint a legnépszerűbb és aktuális csapatok mellett 2011-ben közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatására helyezünk különös hangsúlyt” – közölte Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál programigazgatója. A Sziget közép-kelet-európai fókusza nem véletlen: az Európai Unión belül idén történik meg először, hogy két közép-kelet-európai tagállam egymásnak adja át az uniós elnökségi stafétabotot. Ennek fényében új helyszínek programjai várják a látogatókat: az Európa Színpad és a Közép-Kelet-Európa Vurstli.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!