Akár a Nemzeti Színház is állhatna a helyén. Sokáig a lepukkant buszpályaudvar mellett üzemelt. Tavaly óta „puccosabb” lett a környék, még külső WC-t is nyitottak paravánnal körbekerítve a görkorisok mellett. Nyáron a fűben, a lépcsőkön is alig van hely, a több tucat fémasztal mindig foglalt.

 
Ezeken a napokon sokan csak együttérzésből jönnek a Gödörbe.

Garantáltan összefutsz ismerősökkel. Télen is nagy a tömeg és cigifüst. Igaz, január óta nem csak kint lehet dohányozni, így a hely és a levegő is több lett. De a koncerteken maradt a telt ház. Az utolsó péntek estén Korom Attila, Korai öröm és Zagar a program. A bejutáshoz 600 forint kell és egy félórás sorban állás. Van, aki az elöl állókhoz fordul: „vegyél már lécci kettővel többet”. Tíz körül még nyugi van, üldögélés, beszélgetés. Szabad szék is akad, bár vannak, akiknek a színpad előtti padló kényelmesebb. A 150 forintos ruhatárért újabb fél óra álldogálás szükséges, ahogyan a két pultnál is hosszú a várakozás. Kezd Sziget-érzésem lenni. Csak a por/sár „hiányzik”.

Tizenegy körül sűrűsödik a tömeg. Kialszanak a fények. Nem könnyű egyensúlyozni a betétdíjas pohárban habzó csapolt sörrel. A fröccsnek kijár az üvegpohár. A kedvenc WC-s nénim egyenként köszön, a törzsvendégeket név szerint ismeri. Kézmosás és sminkigazítás közben szívesen váltja meg a világot, de igény esetén akár szerelmi kérdésekbe is belebonyolódik. Mindenkinek van „gödrös” élménye. Sanyi például egyik szilveszterkor az Erzsébet téri tóban fürdött, Gergőt több koncertről is kitették „nem komilfó” vi­­selkedése miatt, pedig szerinte „csak hevesebben szeret táncolni”. Süni azért szeret idejárni, mert közel van az éjjel-nappali és a 105-ös busz hazáig viszi. Sokan az ingyenes koncertek miatt jönnek, de akad, aki nem szereti, mert a „proc közönség nem táncol”. Ági a sok Hiperkarma-koncertre emlékszik szívesen, egy negyvenes csapatnak pedig még a kezdeti babzsákos, rumos kólás, vízipipás összejövetelek is rémlenek.

A Gödörben megfért egymás mellett a punk és a roma fesztivál, meg a magasabb kultúra is, egyik este táncház, másnap Halász Judit-koncert. Különböző programok a vegyes közönségnek. Desz­kások, rasztások, vasalt inges yuppie-k, bölcsész értelmiségiek, húszas egyetemisták, konszolidált harmincasok és ötvenes üzletemberek, talán a miniruhás, tűsarkús cicababából és a kigyúrt kopaszból van a legkevesebb.

Mostanában mintha több lett volna a fizetős esemény, és talán a biztonsági őr is. Szigorodtak a szabályok: dohányozni persze csak kint lehet, s ránk szóltak, hogy van külön be- és kijárat. Ami biztos: a búcsúnapokon teljes lesz a telt ház a Gödörben. Aztán majd úszhatunk az árral az Akváriumban.

Víg végnapjaink fesztivállal és petícióval (http://godorklub.hu/peticio) búcsúzik a kilenc éve üzemelő Gödör Klub. Ígérik: valahol máshol folytatják majd. Az Erzsébet téren Akvárium néven nyílik majd szórakozóhely a Design Terminál üzemeltetésében, a Sziget fesztiválból ismert Muraközy Péter programszervezővel.
A Gödör közpénz nélkül, önfenntartóan, nonprofit módon működött, kulturális értékeket támogatva, össz­művészeti és közéleti helyszínként. Pályáztatás nélkül született meg a döntés, indoklást sem kaptak, ezt tisztességtelennek és jogszerűtlennek tartják az üzemeltetők, akik állítják: a Gödör független hely, nem volt olyan, hogy jobb vagy baloldali zenekar. Két hetet kaptak a kiköltözésre. A háromnapos (vasárnap, hétfő, kedd) ingyenes búcsúbulin számos zenekar és színházi társulat lép fel, Bródytól, Sziámitól kezdve, Parti-Nagy Lajoson át a Balatonig. Va­sárnap délután Örömóda címmel beszélgetést és kulturális esztrádműsort rendeznek neves közreműködőkkel a „sajtó­szólás­-mű­vészetről”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!