Nem elég, hogy ősszel nem lesz Megasztár, és 17 éves lányokat akarnak férjhez adni az ÖsszeEsküvőkben, a TV2 megint saját maga alatt láncfűrészeli az ágat: a Bajnokok Ligáját átpakolták a PRO4 nevű testvércsatornára.

 

Pedig csak tanulni kellett volna a Viasat3 buktájából. Ők 2008-ban a százmilliókért vett BL-meccseket szintén egy miniatűr társcsatornára, a Viasat6-ra tették át. Még egy olyan, kissé sértő indokot is találtak hozzá, hogy a Viasat3 „elnőiesedett”.
A szitkomokat (Jóbarátok), a krimisorozatokat (Dowling atya nyomoz, Helyszínelők) és a pornós múltú szereplőkkel felvett, kis költségvetésű valóságshow-t (Bár 2.0) állítólag csak a nők nézték. Ezért a műsorokat szétválasztották, mint Mózes a Vörös tengert, és a „férfiműsoroknak” (Star Trek, MacGyver, BL) csináltak egy új, férfias (izzadságszagú, atlétatrikós?) csatornát. Csakhogy még azelőtt tették ide a legnézettebb, arculatukat is meghatározó műsorukat, hogy a Viasat6-ról legalább a kábelszolgáltatók hallottak volna. Eleinte még abban bíztak, hogy így lépéskényszerbe hozzák őket, és rohannak velük szerződést kötni, majd rögtön be is teszik az alapcsomagba ezt az amúgy sorozatismétlésekre alkalmas, jelentéktelen csatornácskát. Ám lement a szezon, és még a UPC-vel sem tudtak dűlőre jutni. A magyar háztartások 70 százalékának abban az évben esélye sem volt BL-meccset látni, hacsak nem kéredzkedett be a második szomszédba. A BL elférfiasítása így lett egyben a kupamérkőzések elnézőtelenítése is.

A Viasat3 pedig nem csak nézőit, hanem hirdetői egy részét is elveszítette. Aligha volt bölcsebb döntés ez, mint megvenni a jogokat, aztán bezárni a közvetítőkábeleket egy páncélszekrénybe, szabadságra küldeni Hajdú B.-t, és egyszerűen nem sugározni a műsort.

Ugyanezt a szarvashibát követi el most a TV2, ráadásul tudván, hogy épp a Viasat3 kiváltotta parasztforradalom óta hírközlési alapelv, hogy a kiemelt érdeklődésre számot tartó sporteseményeket márpedig nem lehet eldugni a nézők elől. Milyen szerencse, hogy nem jutott be magyar csapat a kupába, mert akkor akár komoly bírságot is kaphatnának. Ugyan a Médiatanácsnak eddig a híre rettegettebb, mint a szankciói (bár az RTL Klub ezt talán máshogy látja), jobb nem arra alapozni, hogy ezt is meg lehet majd úszni.

Míg a TV2 magára húzza a vécét, mi kezdhetjük keresni, melyik kábelszolgáltatóhoz váltsunk, hogy foghassuk ezt a remek csatornát. De mire jövőre lejár a szerződésben vállalt hűségünk, átpakolják az egészet a legújabb, már két ember által nézett csatornára. Vagy végleg leszokunk a BL-ről. Nekem, mint nőnek ez amúgy sem előirányzott tartalom, ugye. A társaságkedvelők és kiterjedt baráti körrel rendelkezők keddenként járhatnak a PRO4-et, szerdán pedig a DigiSportot (a másik eldugott csatorna, ahol magyar kommentárral nézhetők a meccsek) fogó ismerősökhöz. Mint a régi szép időkben, amikor az egy-két, tévével rendelkező családnál gyűlt össze a szomszédság, hogy a Mézga családot vagy A tavasz tizenhét pillanatát megnézhesse. Barca–Milan – gondoltam én. Seherezádé – gondolta a TV2.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!