Sosem szeretném Budapestet külföldiként megismerni. Az internetet elárasztó, turistáknak szánt ismertetőkben annyira veszélyes helynek állítják be Budapestet, hogy a leírások alapján az ember szívesebben kirándulna inkább Líbiába. Kismillió honlap ad részletes ismertetőt arról, milyen veszélyforrásokat rejt fővárosunk, és ad tippeket, hogyan kerülhetjük el ezeket.

 
Budapest igazi veszélyforrásának a night clubok tekinthetők

Az első és legfontosabb, hogy jó előre készüljünk fel az esetleges bajra: ne is induljunk el anélkül Budapestre, hogy elmentjük a magyarországi segélyhívószámokat. Ez jól jöhet akkor, ha nem fogadjuk meg a következő jó tanácsot: állami ünnepek alkalmával kerüljük a Kossuth teret, és úgy általában a Parlament környékét. A Magyar Gárdának, illetve származékainak külön bekezdést szánnak az ismertetők. A honlapok szerint nem tanácsos taxit leinteni, forintot utcai kereskedőtől vásárolni, vagy bármilyen komolyabb értéket fürdőben vagy városnézésen magunknál tartani. Ám ha ezeket a szabályokat kivétel nélkül betartjuk, még akkor sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban.

Budapest igazi veszélyforrásának ugyanis a night clubok tekinthetők, a legkegyetlenebb helyekről még feketelistát is készítettek. Azok pedig, akik pórul jártak, blogbejegyzést is írhatnak rémálommá vált éjszakájukról.

A leghírhedtebb bárok egyike az V. kerület sűrűjében működő éjszakai klub. Egy 29 éves brit fiatalember blogjában számol be sokkoló élményei­ről. Épp barátjával sétált a klub előtt, amikor a kedvesnek tűnő ajtónálló úr udvariasan behívta őket a helyre. A brit turista, Dave jelezte, hogy élőzenét szeretne hallgatni, és nem öltáncos hölgyeket nézni, ám a kidobó meggyőzte, hogy este 10-től élőzenével is szolgálnak, addig fogyasszanak el egy finom és olcsó sört náluk. A két turista végül beadta derekát. Ám abban a pillanatban, hogy beléptek a klubba, feltűnt nekik, milyen kihalt a hely. Azzal a lendülettel, ahogy beléptek, fordultak is ki a klubból, ám az ajtót rájuk zárták, a kidobófiú pedig megígérte nekik, hogy ha isznak egy italt, kiengedik őket. Mikor leültek és kikérték „kényszersörüket”, egy-egy sztriptíztáncos ugrott az ölükbe, akik privát táncot ajánlottak fel nekik egy italért cserébe. Dave és barátja nemet mondtak, ennek ellenére még egy kör ital került asztalukra, a lányok pedig nem voltak hajlandóak távozni a fiúk öléből. A srácok félelmét erősítette, hogy végig négy kidobó állt mögöttük, nem volt más választásuk, csak ültek és vártak, hátha történik valami. Történt is: negyed óra elteltével kihoztak nekik egy 380 ezer forintos számlát, amely kifizetését elutasították, mondván ők csak a sört rendelték, egyedül ezt hajlandóak kifizetni.

Ekkor az egyik kidobó, Dave fejéhez egy dugóhúzót szorítva megjegyezte, ha nem fizetik ki a számlát, nem jutnak ki élve a klubból, és még a legféltettebb testrészüket is levágják, ha ellenkeznek. Mivel nem volt elég készpénzük, Dave barátját a klubban tartották, míg Dave-et kocsival elvitték egy ATM-hez, ahol a négy kidobó vette körbe, követelve, hogy az összes pénzt vegye le kártyájáról. Kérésüket nyomatékosítva egy kést is szorítottak Dave hátához. Miután ezt megtette, visszavitték a klubba, ahonnan barátjával együtt kiengedték. A két turista a budapesti brit nagykövetségnek jelentette az esetet. Kíváncsiságból felhívtam a helyet, hogy vajon tudják-e, hogy feketelistás helyként tartják a klubot számon, és igazak lehetnek-e ezek a rémtörténetek. A vonal másik oldalán azonban csak egy gép válaszolt: az előfizető kérésére a szám átmenetileg nem kapcsolható. Kicsit kutakodva találtam egy magyar fiatalembert, aki járt már a klubban. Ő ugyan nem keveredett kalamajkába, de azt megjegyezte, valóban nem egy békés sztriptízbárról van szó, és aki teheti, messze kerülje a helyet. A budapesti amerikai nagykövetség honlapján feltüntetett tiltólistás helyekhez képest jóval több klubot sorol fel egy angol nyelvű, magyarok által szerkesztett budapesti programajánló weboldal, a topbudapest.org.
 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének honlapján található tiltólistás budapesti helyek, melyek kerülését kifejezetten ajánlják:

w II. kerület, Bimbó út (a Margit körúthoz közel)
w VI. kerület, Andrássy út és Eötvös utca sarka
w V. kerület, Bécsi utca és Hajós utca sarka
w V. kerület, Október 6. utca (Zrínyi és József Attila utca között)
w VII. kerület, Dohány utca és Szövetség utca sarka
w VIII. kerület, Kiss József utca eleje
w V. kerület, Váci utca és Régi Posta utca sarka

A nagykövetség tájékoztatása szerint azért nem tüntették fel a night clubok nevét, mert ugyanaz alatt a cím alatt mindig más néven futnak a szórakozóhelyek. Forrás: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs Frissítve: 08/10/2011

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!