Az elmúlt napokban több kifejezetten erős napkitörést figyeltek meg a szakemberek. Az X-osztályú koronakitörés három nagyobb részecskefelhőt dobott ki magából, közel 900 km/s-os sebességgel.

Ezek közül legalább egy pénteken hajnalban érte el Földünket, és bár az előrejelzésekkel ellentétben hatása nem volt túl intenzív, az esemény után néhány perccel bolygónkat intenzív elektromágneses sugárzás érte el, mely rádiózavarokat keltett, hatását pedig a GPS-rendszerek is érzékelték. Az elkövetkező órákban geomág­neses viharok alakultak ki, és sarki fény is megfigyelhető volt a magasabb földrajzi szélességeken. A jelenséget a bolygónktól 1,5 millió kilométer távolságban, a Nap irányába elhelyezkedő SOHO napszonda és a Solar Dynamics Observatory műhold felvételei is igazolták.

A mostanihoz hasonló nagyságú, a napkitörések skáláján a legerősebb, X-kategóriájú eseményt a csillagászok utoljára 2006. december 6-án figyeltek meg. A kitörés oka a napkorona térszerkezetében hirtelen történő változás, mely során jelentős energia szabadul fel, és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobódik. Egy-egy koronakitörés több milliárd tonnányi forró (általában gáz halmazállapotú) napanyagot lök ki a csillagból, melyek körülbelül két nap alatt érik el a Földet. A felénk érkező anyag hatása ellen bolygónk mágneses tere és légköre ugyan bizonyos fokig védelmet biztosít, ám a kifejezetten erős kitörések összezavarják a mágneses teret. Ekkor alakulnak ki a geomágneses viharok, melyek veszélyeztethetik a műholdak elektromos berendezéseit, ezért azokat a kitörések idejére elővigyázatosságból kikapcsolják. A mágneses vihar megzavarhatja a navigációt is, mivel megbolondítja az iránytűket, az erős mágneses ingadozás pedig kóboráramok kialakulásához vezet az elektromos berendezésekben, melyek akár nagy területeket érintő áramkimaradásokhoz is vezethetnek. Az emberi szervezetet nem a mágneses viharok, hanem a meg­növekedett részecskesugárzás terheli meg. Főként a nagy magasságban, vagy a pólusok közelében élők vannak kitéve ennek a sugárzásnak, mivel a Föld mágneses tere a legtöbb esetben védelmet nyújt a káros mennyiségű napanyag ellen. Az időjárás változásaira érzékeny, illetve a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők közérzete romolhat, szétszórtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, egyesek szerint összefüggés figyelhető meg a haldokló betegek elhalálozása és a geomágneses viharok hatása között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!