Hogy néz ki a tipikus magyar? Széles arccsont, magas homlok, kerekded áll, barna vagy zöld szem és barna haj – derül ki a faceresearch.org és a pmsol3.wordpress.com weboldalakon látható képekből.

Átlagos nők

- – Kép 1/4

A több száz fénykép felhasználásából készült fotómontázsok egy-egy nemzetiség átlagos férfi és női arcképeit mutatják be. De ha alaposan megnézzük őket, meglepő eredményre juthatunk: a magyar pár alig tér el egy francia vagy angol, nem is beszélve a román és lengyel nemzetek egy-egy „létrehozott” képviselőjétől.

– Nagyon helyes a megállapítás – szögezte le Czeizel Endre orvos-genetikus –, ugyanis hiába határozza meg a genetika az emberek külső megjelenését, így az arcukat is, az európai annyira kevert adottságú népesség, hogy ránézésre és DNS alapján sem lehet megkülönböztetni, ki francia vagy szlovák. Kelet-Közép-Európa népei között pedig végképp nem lehet különbséget tenni, legfeljebb, ha a déli népcsoportokat vizsgáljuk, akiknek sötétebb a bőre.

Vannak, akik szerint a tipikus emberekről látható képek csak szép embereket ábrázolnak. Colin Spears, a fotomontázsok készítője – akit a Vasárnapi Hírek e-mailben keresett meg – ezt azzal magyarázza, hogy az átlagost találjuk szépnek. A munkamódszeréről elmondta, hogy rendszerint a Google-ban keres rá egy-egy nemzet nevére és a tíz leggyakoribb keresztnévre.

– Azt szoktam például a keresőbe írni, hogy „Németország és Dieter” vagy „Kim és Korea”. Általában 1000-2000 képet is végignézek, amelyekből a 15-20 legjellemzőbbet választom ki, amelyeket egy szoftver összedolgoz, mondhatni átlagol.

Rendszerint 30 év körüli embereket választok ki, kerülöm a 20 évnél fiatalabbak és 45-nél idősebbek képeinek használatát. Már legalább 600-800 fotót használtam fel – számolt be körülbelül kétéves munkájáról Spears. Természetesen oda kell figyelni bizonyos kulturális sajátosságokra. Például a közel-keleti nők nem szoktak magukról képeket feltenni a közösségi oldalakra. Vagy Brazíliában a fekete bőrű népesség van többségben, de többnyire a fehéreknek van internet-hozzáférése.

Magyarországon nincsenek ilyen jelentős különbségek, de az eredmény az igazi magyarról kialakult hazai sztereotip képhez képest igencsak eltér. A turáni alkat, azaz – a férfiak esetében – széles pofacsontú, bajszos ember képe, amelyet a turizmus vagy a politikai beállítódás érdekében igyekeznek hangsúlyozni, inkább csak fikció. – A magyarság az elmúlt ezer év alatt teljesen beleolvadt a Közép-Európa népeinek génállományába. De ha a külsőben nincs is, a kultúrában vagy a szociokulturális öröklődés révén kialakult nemzetkarekterben már hatalmas eltérések lehetnek – mondta dr. Czeizel Endre. – Ezért ránk, magyarokra jellemző a sírva vigadás, a mániás depresszió tünetei: az egyik pillanatban úgy érezzük, mi vagyunk a legjobbak, máskor pedig a legpocsékabb emberek a világon.

Miért van ez így? Néhány statisztikai adat talán megvilágíthatja az okokat. A magyar társadalomban árnyalatnyival több (52%) nő él, mert a születéskor várható élettartam – az OECD legfrissebb adatai szerint – a nők esetében 77,6 év, férfiak esetébe 69,1 év, tehát az idős korosztálynál jelentős túlsúlyba kerülnek a nők. Az átlag- magyar havonta 132 ezer forintot visz haza – derült ki a KSH 2010-es jelentéséből. De ebből olyan jól gazdálkodik, hogy évente mindenki 12,6 liter tiszta alkoholt iszik, és a teljes lakosság 30,5 százaléka rendszeresen dohányzik. A népesség 20 százaléka elhízott, 40 százaléka pedig túlsúlyos. Így a magyar társadalom az EU élvonalába tartozik a daganatos és érrendszeri betegségek miatti halálozásokkal.

 

Milyenek is voltak az 1848-as forradalom magyarjai?

Gerő András történész azzal kezdte: a forradalmárok nagy emberek voltak, ha kisebbek is a mai magyaroknál. Akkoriban ugyanis világszerte kisebb terme­­tűek voltak az emberek. Kossuth Lajost a maga 172-173 centijével ma alacsonynak tartanánk, ő akkor magasnak számított. Széchenyi Istvánt a 164-165 centis testmagasságával átlagosnak mondták. S szemükben – függetlenül attól, hogy kék volt-e vagy barna – a hazaszeretet lángolt, aminthogy a szavaikból is – anyanyelvüktől függetlenül – ez sugárzott. Magyarnak ugyanis a kor normái szerint az számított, aki magyarnak tartotta magát vagy – ahogyan akkor mondták – a magyar üggyel azonosult. Az 1848–49-es világnak nemigen voltak olyan elsődlegesnek vélt faji-etnikai normái, amilyeneket a későbbi korokban itt egyesek vallottak, és sokan elfogadtak. Ebben a soknemzetiségű országban az volt a magyar, aki a meggyőződése szerint annak vallotta magát, aki a magyar ügy pártján állt. Ennek megfelelően a szerb-szlovák származású Petőfi százszázalékosan magyarnak számított, amint a szlovák családi ősökkel bíró Kossuth is. Említhetnénk a vértanú katonák neveit, például a minden ízében szerbnek számító Damjanichét. S Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről – aki származását tekintve magyar arisztokrata volt – tudható: nagyon nehezen beszélt magyarul, és roppant görcsösen fogalmazott. Az elsődleges beszélt nyelve a német volt. Annyira, hogy kivégzése előtt még a búcsúlevelét is németül írta. Hiba visszavetíteni a 20. században uralkodóvá vált „sajátos szempontokat” olyan időkre, amikor ezek teljesen mellékesek voltak…

vgp

 

28 éves han kínai férfi a világ legtipikusabb embere – több mint 9 millióan élnek a 7 milliárd lakosú Földön – derült ki a National Geographic kutatásaiból. A tudományos társaság munkatársai 200 ezer portré alapján alkották meg a Földön legjellemzőbb arcot, ami csak ideig-óráig érvényes, ugyanis hamarosan az indiaiak veszik át a vezetést. Mindenesetre jelenleg elmondható, hogy a világ legtipikusabb embere jobbkezes, van mobiltelefonja, de nincs bankszámlája.

 

Címkék: kormány, tudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!