Tíz év után a nemzetközi hírű Bogányi testvérek május 15-én újra együtt koncerteztek a Zeneakadémia nagytermében.

 
Tíz év után a nemzetközi hírű Bogányi testvérek május 15-én újra együtt koncerteztek a Zeneakadémia nagytermében - Fotó: Éder Vera

A négy testvér és a fagottos Bogányi Bence oboista felesége közös fellépésére ritkán kínálkozik alkalom, hiszen nem született még zeneszerző, aki önszántából írt volna zeneművet, amely egyszerre jó zongorára, csellóra, fuvolára, fagottra, és ki ne hagyjuk az oboát. De sikerült megoldani, aminek szeszélyes és eklektikus összeállítású, ám magas színvonalú, élvezetes, poénokkal sem fukarkodó örömzenélés lett az eredménye.

Az estet az Új Magyar Kamarazenekar nyitotta a jellegzetesen angol barokk zene képviselője, Henry Purcell melankolikus gmoll chaconne-jával. Ezt követte Vivaldi eredetileg két csellóra írt g-moll kettős versenye, ezúttal egy cselló (Bogányi Tibor) és egy fagott (Bogányi Bence) előadásában.

Majd a csellista karmesteri pálcára váltva vezényelte el a fiatalabb Haydn fivér (nagy muzsikuscsaládok mindig voltak, vannak, és remélhetőleg lesznek) D-dúr fuvolaversenyét, szólistaként Bogányi Bernadett bűvölte el a közönséget.

A Mozart, Puccini és Weber operáiból válogatott részletek átiratai oboára és fagottra kitűnő lehetőséget kínáltak egy kis házastársi rivalizálásra, évődésre, de legfőképpen a tökéletes összhang megteremtésére Bogányi Bencének és feleségének, Clara Dent-Bogányinak.

Aztán Bach f-moll és Mozart B-dúr zongoraversenyének előadójaként Bogányi Gergely végre megszólaltatta a csodazongorát, most is rugalmasság, lírai finomság, könnyed elegancia jellemezte játékát. Mivel a zenészek ritkán lépnek fel együtt, ilyenkor rájuk szabott művet rendelnek. Ezúttal Bánfalvi Zoltán, a kamarazenekar zeneszerző tagja írt nekik darabot. Így a nagyérdemű ősbemutatót is ünnepelhetett, amelyből slusszpoénként kiderült, hogy a szintén zenész papa születésnapjára gyűltek össze.


(Munkatársunk, Rácz I. Péter a koncert előtt beszélgetett Bogányi Bernadettel, Bencével és Gergellyel - a cikk itt olvasható.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!