Varró Dániel Akinek a lába hatos című és Korszerű mondókák kisbabáknak alcímű 28 versikét, mondókát magában foglaló kötete kapcsán csupa méltató állásfoglalásokkal találkoztam.

 

A pozitív értékelést elsősorban kisgyermekes szülők, vagy éppen gyermekáldás előtt álló kismamák adták, akik szinte kivétel nélkül tudomásul bírtak a költő-műfordító közelmúltban megszületett kisfiának, Varró Misinek nem elhanyagolható ihletforrásként való könyvbeli és könyvön túli jelenlétéről.

Az Akinek a lába hatos kimondottan (azaz mondókásan) pici gyermeket nevelő inkább (mókás) apukák, semmint anyukák tükre. Ők azok, akik a versek által felidézett nyelvi térben magukra és magzatukra ismerhetnek, a mindennapi babaápolási rutin (pelenkázás, altatás, etetés, fürdetés, játszás, öltöztetés) egyes – unos-untalan ismétlődő – fázisaihoz köthetik az alkalmi verseket.

A humor forrásaként szolgál, hogy a különféle ritmusú, műfajú, főleg rímelő mondókák címét afféle „használati útmutatók” egészítik ki, melyek az elhangzás hangnemét, illetve szituációját szabják meg („ezt aggodalmaskodva kell mondogatni”; „ezt számítógép mellől kell mondogatni”; „ezt háromnegyed hatkor kell mondogatni vígan”).

A versek megszólalója általában az apa, megszólítottja a baba, ám akadnak kivételek: egyes helyeken a csöppség „szólal meg”, de az egyik versben pl. a böfögés a beszélő alany. A beszélők mellett természetesen vannak „mellé-beszélők” is, akár Romhányiról, akár Koszto­lányiról, JA-ról vagy Adyról (vagy inkább -tól) legyen is (a) szó. Maros Krisztina illusztrációi színek és formák tekintetében szimpatikusak: remekül kiegészítik a verbális világot – maga a kiadvány is kézreálló.

Könyvajánló:

Varró Dániel, Akinek a lába hatos. Korszerű mondókák kisbabáknak Maros Krisztina illusztrációival Budapest, Manó Könyvek, 2010. verseskötet, 32 old., 1790 Ft

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!