Augusztus 14-én már harmadik alkalommal vonul le Kaposvárra a hazai és nemzetközi komolyzenei élet krémje (a Kaposfest logója egy „cream of sound” feliratú konzervdoboz – tartalma minőségét korlátlan ideig megőrzi), hogy egy héten át együtt lubickoljon a közönséggel a hangjegyek hullámaiban és a város melletti Deseda-tóban.

 

Amikor két évvel ezelőtt először rendezték meg a Kaposvári Nemzetközi Kama razenei Fesztivált, senki nem gondolta volna, hogy a Forma–1 után a Kaposfest lesz a második legnagyobb nemzetközi érdeklődésre számot tartó fesztivál Magyarországon. Az Európai Műsor sugárzók Uniója (angolul European Broadcasting Union, röviden EBU) mely egy jelen állás szerint összesen 85 aktív, valamint közel 40 társult tagot, tévé- és rádióadót tömörítő nemzetközi szervezet, egy az egyben átkérte ugyanis a Bartók Rádiótól a fesztivál programját. Ez azt jelentette akkor, és Bolyki György fesztiváligazgató reményei szerint idén is azt fogja, hogy a jelen lévő 15 ezer nézőn kívül még egy úgy nagyjából 80 milliós hallgatóság is végigélvezheti a Kaposfest kamarazenekari koncertjeit.

A fesztivál az első pillanattól kezdve a szakma, a közönség és Kaposvár várva várt kedvence. Bolyki György állítása szerint közel sem akkorák a gázsik, mint egyéb rangos nemzetközi rendezvényeken, s örülnek, ha legalább egy-egy fellépésért tisztességes honoráriumot tudnak adni, egyes fellépők – többek között Kocsis Zoltán – mégis egész hétre megtisztelik jelenlétükkel, no és persze játékukkal a fesztivált. Hosszú évtizedes koncertcsend után itt ült először zongora mellé ismét a Kossuth-díjas Rados György és itt írta felül a talán legismertebb hegedűs sztár, Joshua Bell sikerét Pekka Kuusisto, akiről a Kaposfest előtt többen megkérdezték: „Mit tudhat egy finn hegedűs…? Idén, Magyar országon először, itt áll színpadra az izraeli származású hegedűművész-legenda, a 91 esztendős Ivry Gitlis is, akinek kíméletből csupán három darabot szántak a szervezők, ám ő kedvesen kikérte magának a megkülönböztetést és a fiatalokéval megegyező mennyiségi elbírélést követelt.

A Kaposfest amolyan egy héten áttartó örömzenélés: a világ leghíresebb művészei pólóban, rövidnadrágban, mezítláb játszanak Bartókot vagy Négy évszakot, melyet a közönség rockkon certeket megszégyenítő tombolással hálál meg. A diákok egyetlen koncertjegy áráért egész hétre szóló fesztiválpárnát vásárolhatnak, melyet oda rakhatnak le, ahová épp beférnek vele. Bolyki György szerint a kaposvári fesztivál amolyan belépő a komolyzene világába, ahová a párnával a hónuk alatt érkező gyerekek teleparkolhatják rollereikkel és kerékpárjaikkal a zenepalota auláját, ahol a lefagyizott póló és a strandpapucs sem akadálya a belépésnek, s ahol a művészek szerint az a legnagyobb dolog, ha a földön ülők fejei fölött kell átbukdácsolniuk, hogy szó szerint a színpadra léphessenek.

Címkék: Ajánló, fesztiválok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!