A kapuit nemrégiben újra megnyitó margitszigeti víztorony kilátójáig százötvenkét lépcső vezet fel. A tériszonnyal küszködők azonban csak rutinból számolgatnak, az épület belsejének felújítása során minden ablakot lefedtek, így szerencsére még véletlenül sem lehet megállapítani, milyen magasan is járunk.

 
Újra látogatható a 101 éves margitszigeti víztorony

Ráadásul a szinteken kiállítások is lekötik a figyelmet: Mervai Márk Margitszigetről, Budapestről készült fotóit, valamint Jankovics Marcell Az ember tragédiája és az Ének a csodaszarvasról című filmillusztrációit vetítik rá a torony belső falaira. A lépcsősor a panoráma szintre vezet, ami egy tágas, padokkal berendezett pihenőbe nyílik, ahol majd kávézó üzemelhet.

Léteznek olyanok is, akiket nem a félelem vesz rá a víztornyok lépcsőfokai­nak számolgatására. Ők a víztornyok megszállottai. Magyarországon hivatalos baráti kör is épült e szokatlan imádat köré. A Víztorony Baráti Kör honlapján figyelemmel követi az összes magyarországi víztorony felújítását. Túrákat szerveznek az épületekhez, beszámolnak legújabb gyűjtéseikről (pl. víztornyos mesekönyvek, ajándéktárgyak), cikkeket írnak róluk.

Nem szűkölködünk különleges víztornyokban. A budapesti Szabadkai úti torony inkább egy űrállomásra hasonlít, mint víztárolóra. A tihanyi víztorony étteremmé avanzsált, a nádasdladányi Nádasdy-kastély saroktornyában pedig aligha üldögéltek az ablakban szomorkodó úrhölgyek, mivel ott egy vízmedencét alakítottak ki. A ’63-as oroszlányi építményt „szocialista Stonehenge”-ként emlegetik – 29 méteres „szájbősége” miatt. Az 1984-ben épült fehér-piros színben pompázó „csepeli csíkos” pedig egy hatalmas nyalókára hasonlít. A magyarországi víztornyok talán azért még mindig a visszafogott szépségek közé tartoznak. Az Egyesült Államokban azonban egészen félelmetes darabok születnek. Egy minnesotai víztornyot egy kukoricakonzervet gyártó cég csúfított el, így a hatalmas cső tengerinek látszik. Úgy tűnik, erős ott a vonzalom a zöldségek iránt: egy kör alakú épületet paradicsom kinézetűre festettek át.

Fazekas Péter rendező és víztorony-fanatikus szerint a rajongásnak az lehet az oka, hogy ezek az objektumok izgalmasak, hiszen kevés olyan épülettípus van, amely ennyire funkcionális és szimbolikus egyszerre. Meghatározó városképi eleme, életadó középpontja a környéken lakók közösségének, emellett szakrális erővel is bírhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!