Európa Wagner-rajongói ismét, immár nyolcadik alkalommal számolják, hányat kell még aludni a startig. Idén, a zeneszerző születése kétszázadik évfordulójának évében talán még a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg a Budapesti Wagner-napok rendezvénysorozatát.

 
Fischer Iván

A Művészetek Palotája Wagner-fesztiválja hamar komoly külföldi hírnévre tett szert, az európai mércével mérve is kiváló énekesek és a különleges, szcenírozott és félig szcenírozott előadások mind több nézőt vonzanak Budapestre más országokból is. Zenei csemegékben idén is tobzódhatnak a Wagner-hívek: június 21-én például a mester valamennyi dalát hallhatják olyan nagyszerű előadóktól, mint Szabóki Tünde, vagy Wiedemann Bernadett, a romantikus dalok avatott zongorakísérőjeként számon tartott Virág Emese közreműködésével.

A hangsúly természetesen idén is az operáké, s bár a Ringtetralógiát csak jövőre hallhatjuk ismét, a Lohengrin (június 9., 16.), A Nürnbergi mesterdalnokok (június 8., 15., 23.) és a Parsifal (június 14., 22.) igen kecsegtetőnek tűnik. Az olyan „megszokott”, és a magyar közönség által rajongásig megszeretett Wagner-fesztiválozó énekesek mellett, mint Eric F. Halfvarson vagy Linda Watson, budapesti „újoncokat” is láthatunk (remélhetően nem utoljára), mint Klaus Florian Vogt és Annette Dasch. A Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője Fischer Ádám, mellette Vajda Gergely vezényli majd a hét opera-előadást. Emellett a Müpa Stúdió három Wagner-dokumentumfilmje (június 11.: Lohengrin; június 13.: Parsifal; június 20.: Tannhäuser) is látható majd, teljessé téve az ünnepi programot. Jegyeket már csak kisebb-nagyobb szerencsével lehet venni – a fentiek tükrében azonban próbálkozni mindenképpen érdemes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!